Svijet     | 01.10.2020. 18:09 |

Zovko predstavila izvješće o produženju statusa Europskih prijestolnica kulture

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 1. listopada (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta (CULT) tijekom koje je predstavila izvješće o Inicijativi Unije za Europske prijestolnice kulture na kojem radi kao izvjestiteljica.

Zovko je istaknula važnost ovog izvješća za gradove Rijeku u Hrvatskoj i Galway u Irskoj koji su Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu i koji su zbog pandemije koronavirusa morali otkazati mnoge planirane događaje. Navedeni prijedlog je rezultat konzultacija s dionicima glavnih gradova kulture, uključujući gradska vijeća i uključene države članice, priopćeno je iz njezina ureda.

Zastupnica Zovko je rekla kako se izvješćem želi omogućiti produženje statusa trenutnim Europskim prijestolnicama kulture, Rijeci i Galwayu, do kraja travnja 2021. godine. Prijedlog također predviđa da se iduće tri prijestolnice kulture za 2021. odgode za 2022. ili 2023. godinu.

Tijekom svog govora, Zovko je naglasila važnost osiguravanja dodatnih europskih financijskih sredstava za Rijeku i Galway kako bi mogli na odgovarajući način pokazati svoju kreativnost i kulturnu scenu Europi.

“Uz odobravanje dodatnog vremena, Komisija bi također financijski trebala podržati ove gradove. Komisija ne može očekivati da će samo države članice davati novac za Europske prijestolnice kulture“, zaključila je Zovko, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu