Kultura     | 01.10.2020. 14:53 |

Historijski muzej BiH domaćin World Press Photo izložbe

FENA Alma Pašić

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Historijski muzej BiH  domaćin je i organizator svjetske prestižne World Press Photo izložbe, koja se na platou muzeja može pogledati od 1. do 21. oktobra.

Izložba prikazuje najuspješnije fotografije pobjednika World Press Photo takmičenja iz domena foto žurnalizma za ovu godinu.

Fotografije rekontekstualiziraju aktuelne probleme savremenog društva, kroz osam različitih kategorija: pojedinačna fotografija, priče, najnovije vijesti, opšte vijesti, sport, priroda, savremene teme i dugoročni projekti.

- Historijski muzej BiH ima izuzetnu čast i zadovoljstvo da organizira i ugosti najsprestižnije svjetsko takmičenje u profesionalnoj fotografiji, zajedno sa 50 zemalja i 120 drugih gradova u kojima je ova izložba gostovala u toku ove godine - kazala je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, na pres-konferenciji povodom otvaranja izložbe.

Više od 4.000 fotografa se prijavilo ove godine za izbor najbolje fotografije, a izabrano je svega nekoliko u različitim kategorijama, pojedničane fotografije i foto priče. Ideja World Press Photo takmičenja je, u stvari, da zabilježi historiju te godine, da fotografi kao hroničari svjetske historije zađu u različite kutke planete zemlje i zabilježe ono što se dešava u svijetu, istakla Hašimbegović

- U 2019. godini na fotografijama možemo vidjeti šta je to što je obilježilo svjetsku historiju u protekloj godini. Od različiti konfilikata, demonstracija, borbe za prirodu, borbe za okoliše koje su jako važne teme u ovom takmičenju sve možemo vidjeti na ovim fotografijama izloženim na platou Historijskog muzeja BiH - navodi Hašimbegović

Sarajevska izložba se realizuje uz pomoć Ambasade Kraljevine Holandije u BiH i amabsador Kraljevine Holadnije Reinout Vos na današnjoj koferenciji je istakao da je Sarajevo grad skrivenh dragulja i jedan od tih skrivenih dragulja je sigurno i zgrada Historijskog muzeja BiH.  

- Muzej vodi grupa ljudi koja ipak uspijeva, sa skoro nepostojećim sredstvima da radi jedan impozantan posao. Vrlo sam sretan da smo da možemo upravo ovdje održati izložbu World press photo 2020. Elma i njen tim su uspjeli u tome da  izložbu na platou postave na takav način da je pristupačna za posjetitelje, ali isto tako se savršeno uklapa u ambijent uz zgradu samog muzeja. Želim podvući koliko je važno da sada u ovom vremenu možemo predstaviti izložbu World Press Photo - istakao je ambassador Vos.

U vremenu u kojem živimo fotografije predstavlju puno više nego samo fotografiju. Način na koji se danas vode mnoge političke debate je takav da teško možemo razlučiti šta su stvarne činjenice, a šta je izmišljeno odnosno šta je fake news. Sreća zato da imamo fotografiju jer u trenucima kada ne možemo više razlučiti šta je istina oslanjamo se na fotografiju jer fotografija u biti ne može da laže, navodi ambasador Vos.

- U ovom vremenu korona virusa nismo bili u prilici da putujemo, ali sreća ova izložba još uvijek može da putuje - istakao je ambasador Vos.

Izložba će biti otvorena naredne tri sedmice i ulaz je besplatan.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'