Bosna i Hercegovina     | 01.10.2020. 13:37 |

"Princess krofne" i dječiji hor iz Kine snimili "Odu radosti"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Sarajevski dječiji hor "Princess krofne" je u saradnji sa udruženjem "Bosansko-kinesko prijateljstvo" i Wuxi Children Palace Choir iz NR Kine snimio spot "Oda radosti" u povodu 25. godišnjice od uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine.

Poseban kuriozitet je što su dva hora pjevali "Odu radosti" na dva jezika. Naime, djeca su pored maternjeg jezika pjevali i na jeziku originala, tako da se finalna verzija spota pjeva na tri jezika: kineskom, bosanskom i njemačkom, saopćeno je iz dječijeg hora "Princess krofne".

"Oda radosti" je završni dio Devete simfonije Ludwiga van Beethovena i predstavlja svjetsku baštinu muzike i univerzalnu poruku važnosti jedinstva ljudskog roda kao načina prevazilaženja teškoća.  

Wuxi Children Palace Hor je osnovan 1982. godine i trenutno broji 350 djece i jedan je od pet najpoznatijih dječijih horova u Kini. Tokom 2016. ministarstvo kulture NR Kine je ovaj hor imenovalo za "National Excellent Demonstration Choir" i učinili ga zvaničnim predstavnikom kulture NR Kine. 

Hor je prošle godine gostovao u Sarajevu u Domu mladih a ove godine su u vlastitom aranžmanu napravili izuzetan gest sakupljajući sredstva kojim je u BiH upućeno 42.000 zaštitnih maski u okviru pomoći u borbi protiv pandemije koronavirusa. 

"Princes krofne" - kako djeca tako i odrasli, izuzetno su ponosni na ovu umjetničku saradnju koja na konkretan način doprinosi snaženju kulturnih veza između dvaju država. Nadaju se će u doglednoj budućnosti imati priliku da se upoznaju i nastave rad sa kineskim vršnjacima iz Wuxija.

Sarajevski dječiji hor "Princess krofne" u kontinuitetu djeluje i radi 27 godina tokom kojeg je kroz hor prošlo više od 6.000 djece i mladih. 

Hor "Princess krofne" zahvalio je za pomoć u realizaciji ovog projekta Ambasadi NR Kine u BiH, Zavodu za obrazovanje Grada Wuxi, Uredu za vanjske poslove u Narodnoj vladi Grada Wuxi, te Udruženju "Bosansko-kinesko prijateljstvo". 

 Link za spot mozete preuzeti na: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=F5swyXyPlYY&feature=emb_title

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'