Bosna i Hercegovina     | 01.10.2020. 13:23 |

'Renesansa' će obilježiti Mjesec borbe protiv raka dojke (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Udruženje 'Renesansa' će Ružičasti Oktobar - mjesec borbe protiv raka dojke, obilježiti prigodnim aktivnostima kojima se skreće pažnja javnosti na rasprostranjenost bolesti koja je vodeća u svijetu, te upozorava na potrebu redovnih pregleda i ranog otkrivanja.

Na konferenciji za medije danas su predsjednica Udruženja Selma Lučkin i koordinatorica Udruženja Enida Glušac ukazale na važnost samopregleda dojki, te da se redovnim samopregledom svakog mjeseca može otkriti svaka nenormalnost i tumor u dojci u najranijim stadijima.

Samopregled dojke je, kako je rečeno, vrlo jednostavna procedura koja zahtijeva ogledalo i par minuta vremena, a može biti izuzetno korisna. Najbolje je ponavljati sedam dana od početka svake menstruacije, odnosno, kod osoba u menopauzi ili bez materice prvog dana svakog mjeseca.

- Žene koje su operisale karcinom dojke emotivno su vezane i prolazimo kroz epohu svog života. Potpora smo mladim ženama, uvijek sa porukom da odu na pregled, da se jave što ranije. Prije je dobna granica bila 45 godina i više za pregled, ali sada je ta granica pomjerena čak i na 25 godina - kazala je Lučkin koja se izborila sa karcinomom dojke.

Od karcinoma dojke, dodala je, obolijevaju i muškarci, a u Udruženju Renesansa su bila dva takva pacijenta.

- Jedan od njih je bio čak i recidiv - poslije 10 godina liječenja, kod jednog muškarca se pojavio karcinom. Pa molim i sve muškarce da obave pregled makar jednom godišnje - kazala je ona i navela da se mamografija može uraditi i u JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

Za 6. oktobar Udruženje Renesansa organizira predavanje o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke Webinar pod nazivom "Važnost očuvanja mentalnog zdravlja za osobe oboljele od karcinoma dojke i drugih oboljenja“.

Dvokratna predavanja će održati stručnjaci, onkolozi iz BiH, koji inače vode svoje pacijente kroz liječenje.

Također će 22. i 24. oktobra na platou BBI centra biti postavljen info pult, dijeljenje promotivnog materijala, razgovor sa građanima, i to pod sloganom "vaše zdravlje je u vašim rukama i vi ste odgovorne za svoje zdravlje“.

Za kraj oktobra, predviđena su predavanja dermatologa kojima će probuditi svijest ne samo operisanim ženama, nego ukazati na prevenciju, održavanje higijene ženskog tijela, posebno dijela tijela koje je pretrpilo zračenje.

S obzirom da na nivou BiH ne postoji registar oboljelih od opake bolesti, karcinoma dojke, ali, po riječima Glušac, porazno je što se dobna skupina snižava, odnosno, sve više obolijevaju mlađe žene, sa 26 godina.

Lučkin i Glušac zahvalile su zdravstvenim institucijama koje su u vrijeme pandemije koronavirusa onkološki pacijenti imali čak i bolji tretman i nisu im nedostajali citostatici.

Pozvale su žene koje imaju dijagnozu karcinoma dojke da se priključe Udruženju Renesansa koje pruža ruku svima i podrška je oboljelim pacijentima i njihovim porodicama.

Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma godišnje se registruje 1,38 miliona novoboljelih od raka dojke. Istovremeno godišnje se registruje 458.000 smrti čiji je osnovni uzrok rak dojke (IARC, Globocon, 2008).

Pogledajte https://fena.ba/video/4930/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1tgaqr4YcSygq8VJB9Ooa1bcOb6rnxdZJ?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!