Svijet     | 01.10.2020. 12:59 |

EU poduzela pravne radnje protiv Britanije zbog kršenja Brexita

FENA Internet

BRUXELLES, 1. oktobra (FENA) - Evropska unija pokrenula je u četvrtak pravni postupak protiv Ujedinjenog Kraljevstva zbog "kršenja Sporazuma o povlačenju", koji se kolokvijalno zove Brexit.

Za ovaj potez je zaslužan novi zakon o unutrašnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva koji krši ranije zakonske obaveze britanske vlade koje su bile dio sporazuma, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

London ima mjesec dana da odgovori na službeno pismo žalbe koje je podnijela Komisija. Izvršna vlast EU će tada procijeniti koji odgovor će dati prije razmatranja daljnjih mjera, prenio je dpa.

Ako Komisija smatra da je odgovor nezadovoljavajući, tada ima mogućnost tužbe pred Evropskim sudom pravde sa sjedištem u Luksemburgu.

Von der Leyen je rekla da je to "prvi korak" u nizu pravnih postupaka. 

Prošlog mjeseca vlada Velike Britanije priznala je da bi moglo doći do kršenja međunarodnog prava u pokušaju da prepravi Sporazum o povlačenju.

Prijedlog zakona premijera Borisa Johnsona, koji je ove sedmice usvojen na parlamentu, što je izazvalo brz odgovor EU, zanemarit će dijelove sporazuma koje je premijer potpisao još u januaru.

Sporni dio sporazuma tretira trgovinu između Irske i Velike Britanije.

- Ako ove izmjene budu usvojene, one će biti u potpunoj suprotnosti s protokolom Irske i Sjeverne Irske u Sporazumu o povlačenju - kazala je von der Leyen.

Nacrt zakona mora odobriti i britanski Dom lordova, gdje se očekuje da će naići na snažno protivljenje.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo