Svijet     | 01.10.2020. 12:12 |

UNESCO nagradio bečku 'pametnu' stambenu politiku

FENA Saopćenje

BEČ, 1. oktobra (FENA) - Beč je već dugi niz godina u svijetu uzor za stanogradnju, a sada je to zvanično priznao i UNESCO te preduzeće Netexplo za istraživanja budućnosti i inovacije. 

Među deset nagrađenih gradova na različitim društvenim poljima, Beč je dobio nagradu za svoju "inovativnu, inteligentnu, umreženu i nadasve održivu" stambenu politiku.

- Ova nagrada je još jedno visokorangirano, međunarodno priznanje koje nagrađuje i potvrđuje naša nastojanja i dosljednu provedbu naše smart city strategije. Poboljšanje kvaliteta života i stanovanja Bečlija nam je uvijek u centru pažnje - izjavio je gradonačelnik Beča Michael Ludwig. 

Kineski Shenzhen je nagrađen za napredak u javnom prijevozu, Dakar za nove impulse u obrazovanju, Singapur za svoj niskokarbonski urbani razvoj, a Talin za digitalnu transformaciju.

Žiri je ocjenjivao prije svega odgovore na pitanje upravljanja porastom stanovništva i njegovog sklada sa dobrobiti i blagostanjem stanovnika jednog grada. 

Ceremonija dodjele nagrada u sjedištu UNESCO-a u Parizu je zbog drugog vala Covida otkazana, a trofej za Beč stigao je diplomatskim putem, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti