Bosna i Hercegovina     | 30.09.2020. 17:40 |

Dodik: Uložiti dodatne napore da dođemo do statusa kandidata za EU

FENA Internet

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da je današnji sastanak sa čelnicima Evropske unije u Briselu bio uspješan, te da je prva tema o kojoj su razgovarali bila vezana za proširenje, što interesuje sve, javlja N1.

- Čuli smo da je bilo određenog napretka vezano za nekoliko pitanja BiH koja su riješena i da bi trebalo da se učine napori kako bismo iduće godine radili zajedno sa evropskim komesarom, Evropskom unijom i zemljama članicama EU. Dakle da dođemo do statusa kandidata što bi bila jedna nova dinamika za BiH - naveo je Dodik. 

Naglasio je da on podržava i misli da se to treba raditi. 

Dodik je istaknuo da paket ekonomske pomoći koji se usaglašava i koji će biti usvojen u sljedeći utorak treba da pokrije i izgradi komunikacije u pogledu autoputeva, željeznica, plinovda, digitalnih koridora i poveže sve glavne gradove zapadnog Balkana. I u tom pogledu, dodao je, bit će utvrđeno 18 projekata za čitav zapadni Balkan.

Na sastanku je razgovarano i o migracijama. 

- Evropska unija ulazi u jedan novi pakt o migrantima. On podrazumijeva da se migranti zadrže na granici, na svim granicama i da oni koji su već unutra se izbace, svi oni koji ne treba da budu tu. To je jedini način da pošaljemo poruku da ne želimo da trpimo - naveo je.

Govoreći o malom Šengenu Dodik je naglasio da je to nešto što podržava odavno.

- Raščistili smo ovdje sve elemente. To je priprema čitavog regiona, ono što podrzumijeva implementaciju. EU je jasno rekla da će podržati tu implementaciju i da će na samitu 10. novembra taj mini Šengen biti glavna tema, te da je važno da BiH bude unutra- rekao je Dodik.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana