Bosna i Hercegovina     | 30.09.2020. 13:53 |

Implementirati Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Zastupnici i zastupnice Parlamentarne skupštine BiH, okupljeni oko Kluba za evropske integracije i sigurnost koji djeluje uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), u reakciji na izjavu ambasadora SAD-a u BiH Erika Nelsona, izrazili su snažnu zabrinutost povodom propusta Bosne i Hercegovine u implementaciji Strategije BiH za borbu protiv trgovine ljudima.

- Još jednom ističemo važnost hitnog djelovanja i poduzimanja mjera nadležnih organa i institucija u BiH kako bi implementirali Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i usvojeni Akcijski plan, i time ispunile preporuke iz izvještaja State Departmenta (TIP) koje bi sprječile da BiH padne na nivo tri Nadzorne liste što bi za posljedicu imalo ukidanje pomoći Vlade SAD-a Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju Kluba za evropske integracije i sigurnost PSBiH.

Dodaje se da u izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2019. godinu o stanju u BiH, između ostaloga je navedeno da vlasti BiH ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima.

- Ukidanje nehumanitarne, netrgovinske pomoći Vlade SAD-a u Bosni i Hercegovini, uključujući i pomoć USAID-a u BiH, imalo bi katastofalne posljedice za BiH - stoji u saopćenju.

Članovi Kluba pozivaju sve nadležne organe u BiH da poduzmu sve korake iz svojih nadležnosti kako bi se energičnije provodile istrage, krivično gonili i osudili počinitelji djela trgovine ljudima izričući kazne koje odgovaraju težini ovog krivičnog dijela.

Napominju da BiH mora izraditi politike, uspostaviti adekvatnu saradnju s nevladinim sektorom i osigurati finansijska sredstva za pomoć žrtvama trgovine ljudima. Očekuju efikasniji rad Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i bolju kordinaciju među svim relevantnim akterima na državnom i nižim nivoima kako bi se suštinski unaprijedila borba protiv trgovine ljudima i ispunile međunarodne obaveze.

U saopćenju je navedeno da će u narednom periodu Klub za evropske integracije poduzeti niz parlamentarnih inicijativa koje će za cilj imati stavljanje ove problematike u fokus djelovanja Parlamenta BiH.

Klub za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH čine zastupnici: Saša Magazinović, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Lazar Prodanović, Mirjana Marinković-Lepić i Branislav Borenović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta