Bosna i Hercegovina     | 30.09.2020. 13:15 |

Završena sjednica PD PFBiH zbog nefunkcioniranja online sistema (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH završena je prije utvrđivanja dnevnog reda jer je utvrđeno da online sistem ne fukcioniše kako treba budući da u ovom domu ima 98 poslanika.

Zbog toga je, kako je rečeno, online sjednice otežano održavati, te su poslanici usvojili zaključak po kojem je ustanovljeno da je rad u ovakvim uslovima nemoguć.

- Svaki put kod online zajedanja postoje tehničke poteškoće. Ovaj put su eskalirale s obzirom da je veliki broj ljudi prisutno na online platformi, a nekolicina ih je sjedila u sali Federalnog parlamenta. Zaključili smo da je veoma teško raditi na ovakav način i da se za nastavak zasjedanje treba osigurati prostor gdje možemo raditi uz fizičko prisustvo poslanika. Konstatovali smo da ovaj amfiteatar nije uslovan za rad u vrijeme kada treba poštovati epidemiološke mjere - izjavio je za Fenu nakon sjednice predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović.

Nastavak sjednice mogao bi biti održan naredne sedmice odnosno čim se donese odluka u vezi s prostorom za održavanje sjednica.

- Zadužili smo sekretara doma i grupu poslanika – članova Kolegija koji bi trebali da ponude više varijanti kada je u pitanju osiguravanje prostora gdje bi ubuduće održavali sjednice – rekao je Zaimović.

Kaže da će se pokušati naći prostor koji je javni. U tom pogledu do sada je Predstavnički dom dobio od Parlamentarne skupštine BiH negativan odgovor.

- Po našem mišljenju tu bi bilo najbolje održavati sjednice, ali smo nekoliko puta dobili odbijenicu. Sada imamo u vidu nekoliko javnih prostora, te će zadužena grupa obići te prostore i ustanoviti postoje li uslovi za rad. Ako ne, onda ćemo raspisati tender i tražiti adekvatan prostor koji bi Parlament platio, a imali bi mogućnost da svi prisustvujemo sjednicama - dodao je Zaimović.

Poručio je da je naredna sjednica planirana da se održi 14. oktobra pred izbornu kampanju. Do tada se treba održati nastavak današnje sjednice. To će se desiti, ističe Zaimović, naredne sedmice ili neposredno pred sljedeću sjednicu.

Pogledajte https://fena.ba/video/4928

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1P3hMiVPtMjzgUQau7gYjNp-ffwFOgS0m?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo