Bosna i Hercegovina     | 30.09.2020. 12:47 |

Prodaja zaplijenjene imovine radi izmirenja poreznih obaveza

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - U postupku prinudne naplate Kantonalni porezni ured Novi Travnik izvršio je prodaju zaplijenjene imovine poreznog obveznika dužnika “Borac-R” d.o.o. Jajce u ukupnom iznosu od 355.000 KM, zbog naplate javnih prihoda.

Prodata je nekretnina proizvodno-poslovni objekat.

Kupac je u zakonski ostavljenom roku uplatio kupoprodajnu cijenu za nekretninu koja je bila predmet prodaje, a finansijska sredstava koja su ostvarena od javne prodaje zaplijenjene imovine uplaćena su za izmirenje obaveza poreznog obveznika po osnovu javnih prihoda. 

Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) poduzima sve mjere i radnje da se naplate obaveze po osnovu javnih prihoda, saopćeno je iz te institucije.

Kako se u saopćenju navodi, zapljena imovine i prodaja zaplijenjene imovine je krajnja mjera koja se poduzima u postupku naplate javnih prihoda.

- Međutim, zaplijenjena imovina se veoma teško prodaje, jer za njenu kupovinu uglavnom nema zainteresiranih kupaca. Ukoliko se i pojave, zainteresirani kupci nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti - navodi se u saopćenju.

Razlog za to je ekonomska kriza, zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih lica, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele da kupuju zaplijenjenu imovinu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'