Svijet     | 30.09.2020. 11:39 |

Kina u fokusu razgovora Pompea s vatikanskim i talijanskim dužnosnicima

FENA Internet

RIM, 30. septembra (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo će se danas u Rimu sastati sa vatikanskim i talijanskim dužnosnicima, a  Kina će vjerojatno biti u fokusu razgovora.

Pompeo bi trebao održati govor na konferenciji o vjerskim slobodama koju je organizovala američko ambasada pri Svetoj Stolici i sastati se s kardinalom Pietrom Parolinom i nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, prenosi dpa. 

Parolin, šef državnog tajništva, je drugi čovjek Vatikana, dok je Gallagher de facto ministar vanjskih poslova. Nisu zakazani razgovori s papom Franjom. 

Pompeo bi se kasnije tokom dana trebao sastati sa talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom i ministrom vanjskih poslova Luigijem Di Maiom.

Izaslanik predsjednika Donalda Trumpa, Pompeo predstavlja američku administraciju koja je zauzela sve oštriji stav prema Pekingu, posebno nakon pandemije koronavirusa.

Ranije ovog mjeseca, Pompeo je pozvao Vatikan da ne produži kontroverzni sporazum s Kinom oko imenovanja biskupa koji ističe u oktobru.

- Vatikan ugrožava svoj moralni autoritet, ako obnovi dogovor - napisao je Pompeo na Twitteru 19. septembra, tvrdeći da saradnja s Pekingom nije ublažila probleme kineskih katolika.

U neizravnom odgovoru uoči Pompeova dolaska, službena web stranica Vatikana - Vatican News, je objavila članak kojim brani dogovor.

- Rezultati su pozitivni, iako ograničeni, i sugerišu nastavak primjene sporazuma za neko određeno vrijeme - kaže se u tom članku.

Italija je jedna od nekoliko evropskih zemalja koje SAD upozoravaju da ne dopuštaju kineska ulaganja u 5G telekomunikacijske mreže, iz razloga nacionalne sigurnosti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'