Magazin     | 30.09.2020. 08:24 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 30. rujna (FENA) - 
 
- 1846. Američki stomatolog William Morton prvi je upotrijebio anesteziju prilikom vađenja zuba.

- 1882. Rođen Hans Wilhelm Geiger, njemački fizičar, koji je 1928. izumio napravu za otkrivanje i brojanje naelektrisanih čestica i gama-zraka (mjerenje radioaktivnosti), poznatu kao Geigerov brojač.

- 1906. Rođen Salih Alić, bosanskohercegovački pjesnik i jedan od najznačajnijih predstavnika međuratne bošnjačke poezije.

- 1955. U automobilskoj nesreći poginuo američki glumac James Dean, simbol uznemirene i pobunjene mladosti nakon Drugog svjetskog rata. Iako je snimio samo tri filma, postao je kultna ličnost mladih tog vremena.

- 1962. Bijeli rasisti izazvali nerede u Oxfordu u američkoj državi Mississippi kada je, na osnovu odluke federalnog suda, crnac James Meredith upisan na Univerzitet Mississippija, koji su do tada pohađali samo bijelci.

- 1966. Bivši britanski protektorat u Africi Becuanalend stekao je neovisnost pod nazivom Republika Bocvana. Prvi predsjednik postao je Serece Kama.

- 1980. U simboličnom podsjećanju na biblijska vremena, Izrael je uveo valutu shekel, koja je zamijenila funtu.

- 1985. Umro Charles Richter, američki seizmolog po kojem je nazvana skala za mjerenje jačine potresa.

- 1989. Umro Oskar Davičo, koji je između dva svjetska rata u Jugoslaviji pripadao grupi pisaca nadrealista lijeve orijentacije. Bio je jedan od urednika Nove misli (1953-1954). Osamdesetih godina u Sarajevu je osnovao je časopis "Dalje".

- 1991. Jedinice bivše JNA okupirale i razrušile selo Ravno u istočnoj Hercegovini.

- 1993. U seriji jakih potresa u jugozapadnoj Indiji razoreno je 36 sela, a poginulo najmanje 22.000 ljudi.

- 1999. Njemački književnik Gunter Grass dobio Nobelovu nagradu za književnost. U kolovozu 2006. Grass je objelodanio da je kao 17-godišnjak bio pripadnik zloglasne nacističke SS jedinice, što je šokiralo javnost. 

- 2002. Petnaest ministara vanjskih poslova Europske unije glasalo da se državama članicama dozvoli da potpišu individualne ugovore sa SAD-om, kojima su američki vojnici i oficiri izuzeti od kaznenog gonjenja od Međunarodnog kaznenog suda u Haagu.

- 2015. Grad Pariz, na čije se ulice godišnje baci 350 tona opušaka, uveo je kaznu od 68 eura za pušače koji gase cigarete na ulicama.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'