Svijet     | 29.09.2020. 16:09 |

Izrael pooštrava ograničenja i okupira dvorišta kuća u Hebronu

FENA Internet

HEBRON, 29. septembra (FENA) - Izraelske snage pooštrile su danas svoje restrikcije i zauzele dvorišta kuća u četvrti Tal Rumedia u centralnom dijelu grada Hebrona na Zapadnoj obali, javila je palestinska agencija WAFA.

WAFA navodi da su izraelske snage postavile brojne stubove kao uvod u postavljanje više nadzornih kamera u hebronskom naselju Tal Rumeida.

U međuvremenu, Imad Abu Shamsiyya, aktivist koji radi sa organizacijom Mladi protiv naseljavanja (YAS), a koja dokumentira kršenje ljudskih prava izraelske vojske u Hebronu, rekao je da su stubovi postavljeni da bi se postavilo više nadzornih kamera u palestinskom susjedstvu i tako navodno osigura kolonijalno naselje Ramat Yishai.

Dodao je da su izraelske snage zauzele dvorište kuće Hasana Abu Ajše da bi podigle jedan od stupova i upozorio da takve  kamere nadziru kretanje stanovnika palestinskog susjedstva, čak i dok su u svojim kućama, kršeći njihovu privatnost.

U gradu Hebron, u kojem se nalazi džamija Ibrahimi, živi oko 160.000 palestinskih muslimana i oko 800  izraelskih naseljenika u zgradama koje čuvaju izraelske trupe. Naseljavanje jevrejskih doseljenika na ovom prostoru stalni je razlog pojačanih tenzija između Palestinaca i izraelskih vlasti.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!