Kultura     | 29.09.2020. 15:35 |

Potpisani ugovori za realizaciju projekata iz oblasti kulture, sporta i istorije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je ugovore s ovlaštenim predstavnicima organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., odabranih po javnom pozivu za predaju prijedloga projekata u okviru raspodjele budžetskih sredstava za 2020. godinu, saopćila je iz Zenice gradska služba.

Ukupno 65.000,00 KM odobreno je za realizaciju 20 projekata iz oblasti kulture, sporta i istorije.

Pojedinačni odobreni iznosi po projektu kreću se od 500,00 do 5.000,00 KM.

Učešće u javnom pozivu bilo je otvoreno i na jednakim osnovama za sve formalno registrovane boračke organizacije i udruženja koja su registrovana za djelovanje na području Grada Zenice.

Rok za implementaciju odobrenih projekata je 31.12.2020. godine.

- Prvi smo u Bosni i Hercegovini ukinuli finansiranje boračkih organizacija i udruženja i opredijelili se da sredstva dodjeljujemo za realizaciju projekata. Pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite su u nadležnosti Federacije i kantona. Grad Zenica ne može odlučiti o tome koja organizacija ili udruženje je temeljno. Smatramo da je ovakav princip ispravniji, ustvari to je evropski princip odobravanja javnog novca. U narednim godinama planiramo povećati iznos sredstava za ove namjene - istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Pozvao je predstavnike boračkih organizacija i udruženja da pripremaju veće i složenije projekte te dodao da će gradska uprava Zenice biti na raspolaganju svima koji izraze interes da se na ovakav način bore za svoje udruženje i finansijska sredstva.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta