Bosna i Hercegovina

Mostovi prijateljstva BiH: Podrška Azerbejdžanu i azerbejdžanskom narodu

Saopćenje, Foto: Mostovi prijateljstva

 SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH izražava iskrenu podršku Republici Azerbejdžan i azerbejdžanskom narodu, kako je saopćeno, "u trenutku kada su po ko zna koji put napadnuti od agresora Armenije".

- Nažalost, i danas je Republika Azerbejdžan izložena agresivnim artiljerijskim napadima koji su upereni protiv civilnog stanovništva Azerbejdžana. Rezultat jednog takvog agresorskog artiljerijskog napada prije dva dana od Armenije na civile bilo je i ubistvo peteročlane porodice Gurbanov u selu Gashalti u Azerbejdžanu. Ponovo agresor Armenija čini ratne zločine protiv civilnog stanovništva baš kao što je to radila i devedesetih godina u gradu Hodžali i drugim mjestima u regiji Nagorno Karabakh kada je napala Republiku Azerbejdžan i otela skoro petinu teritorije - saopćeno je iz Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH. 

Iz ove Asocijacije iskazuju protest i osudu protiv Armenije koja ne poštuje rezolucije UN niti napore Azerbejdžana koji želi da se sukob riješi mirnim putem, već čestim oružanim napadima i provokacijama narušava suverenitet Republike Azerbejdžan.

- Mi svakako razumijemo situaciju u kojoj se nalazi Republika Azerbejdžan jer je i Bosna i Hercegovina doživjela agresiju devedestih godina kada su susjedne države pokušale da silom podijele teritorij međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. I u BiH i u Republici Azerbejdžan su tada počinjeni ratni zločini-genocid od agresora - poručili su iz Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH. 

Poslali su poruku podrške i velikog poštovanja prema prijateljskom azerbejdžanskom narodu.

BiH je iskreni prijatelj Republike Azerbejdžan i zbog toga ćemo mi kao nevladina organizacija uvijek biti neko ko će kroz svoje aktivnosti podržavati jačanje prijateljskih i bratskih veza između BiH i Republike Azerbejdžan, poručili su.

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH je nevladina organizacija koja radi na jačanju mostova prijateljstva sa organizacijama i institucijama prijateljskih država.

- Prije nekoliko godina uspostavili smo prijateljsku i partnersku saradnju sa diplomatskom misijom Republike Azerbejdžan u BiH kao i  sa nevladinom organizacijom ADSAYO (Azerbaijan Democratic Student&˛Yout Organisation), iz Azerbejdžana sa kojom smo do sada realizirali nekoliko značajnih aktivnosti koje su imale za cilja jačanje prijateljskih veza između BiH i Republike Azerbjedžan. Zadnju aktivnost koju smo zajedno realizirali je bila u 2019. godini. Organizirali smo konferenciju u Parlamentu BiH pod nazivom: "Armenija-Azerbejdžan-Nagorno Karabakh sukobi i realnosti sa stanovišta balkanske realnosti", u kojoj su učestvovali eminentni profesori, predstavnici medija, predstavnici nevladinih organizacija i mladih iz BiH i Republike Azerbejdžan. Mi ćemo i dalje nastaviti raditi na jačanju prijateljstva između dvije prijateljske države - navodi se u saopćenju Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH. 

(FENA) F.F.