Bosna i Hercegovina     | 29.09.2020. 13:48 |

Optužnica zbog organiziranog kriminala u vezi s nabavkom ortopedskih pomagala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Potvrđena  je optužnica protiv deset fizičkih i dva pravna lica zbog organiziranog kriminala u vezi s nabavkom ortopedskih pomagala, saopćilo je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

Osnovano se sumnja da su ove osobe kao članovi grupe za organizirani kriminal, tokom 2012. godine pribavile protupravnu korist privrednom društvu "Ortho Medicco" d.o.o. Cazin i privrednom društvu "Baurefeind" d.o.o. Bihać u iznosu od 89.799,37 KM.

Slijedi zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji osumnjičenih pred Kantonalnoim sudom u Bihaću.

-  Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Okić Sanela (39) iz Cazina, Šantić Ante (70) iz Bihaća, Redžepović Asima (58) iz Cazina, Ibrahimpašić Mustafe (45) iz Bihaća, Mušić Sanele (33) iz Cazina, Mušić Adnana (33) iz Cazina, Okić Arifa (61) iz Cazina, Krkalić Nurfeta (48) iz Bužima, Murić Sanela (34) iz Velike Kladuše, Gazibara Osmana (32) iz Cazina, te privrednih društava "Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin i „Baurefeind“ d.o.o. Bihać koja je podignuta zbog postojanja osnovane sumnje da su Okić Sanela kao organizator grupe za organizirani kriminal i Ibrahimpašić Mustafa, Šantić Ante, Redžepović Asim, Mušić Sanela, Mušić Adnan, Okić Arif, Krkalić Nurfet, Murić Sanel, Gazibara Osman, privredno društvo „Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin, te privredno društvo „Bauerfeind“ D.o.o. Bihać kao pripadnici grupe za organizovani kriminal učinili krivična djela za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju pet godina ili teža kazna zatvora, koja grupa je svojim radnjama omogućila zajedničkim djelovanjem da se pribavi korist za privredno društvo „Bauerfeind“ d.o.o. Bihać i „Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin u iznosu od 89.799,37 KM - citat je iz saopćenja.

Osnovano se sumnja da su optuženi u vremenskom periodu od 01.01.2012 do 31.12.2012. godine, na prostoru USK, i to u općinama Velika Kladuša, Cazin, Bužim, Bosanska Krupa, Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac i Bihać, Okić Sanel, kao odgovorna osoba – direktor „Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin, u namjeri da sebi i privrednom društvu u kojem je bio direktor pribavi protivpravnu imovinsku korist, organizovao i rukovodio pripadnicima grupe za organizovani kriminal koju su sačinjavali Mustafa Ibrahimpašić kao odgovorna osoba – direktor privrednog društva „Bauerfeind“ D.o.o.  poslovnica Bihać, Šantić Ante kao doktor specijalista zaposlen u Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću, Asim Redžepović kao odgovorna osoba – šef službe za komercijalne i ekonomske poslove privrednog društva „Ortho Medicco“ Cazin, Adnan Mušić kao rukovodilac proizvodnje, te Sanela Mušić, Arif Okić, Nurfet Krkalić, Sanel Murić zvani „Bato“ i Osman Gazibara kao komercijalisti i zaposleni u privrednom društvu „Ortho Medicco“ Cazin.

Grupa za organizovani kriminal je postojala u navedenom vremenskom periodu s ciljem počinjenja više krivičnih djela na način što je Sanel Okić kao direktor privredng društva „Ortho Medicco“ iz Cazina koje se bavi nabavkom, proizvodnjom i distribucijom ortopedskih pomagala, zaključio Ugovor sa privrednim društvom „Bauerfeind“ iz Bihaća kojeg je zastupao direktor Mustafa Ibrahimpašić da kao podizvođač za „Bauerfeind“ d.o.o. Bihać pružaju usluge izrade ortopedskih pomagala, temeljem kojih ugovora je Sanel Okić kao odgovorna osoba firme „Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin, dogovorio i zaključio ugovor o djelu sa dr. Antom Šantićem, specijalistom ortopedom u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, i kao ovlašteni ljekar Zavoda za zdravstveno osiguranje USK u ime firme „Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin vršio kontrolu proizvoda i kvaliteta kao i evidentiranje eventualnih nuspojava i aktivno učestvovao u konzervativnom tretmanu liječenja pacijenata.

Te aktivnosti su prethodile te omogućavale da Sanel Okić neovlašteno pribavi spiskove pacijenata sa utvrđenim dijagnozama, temeljem kojih su isti pacijenti mogli ostvariti pravo na ortopedsko i drugo pomagalo putem ZZO USK, a nakon što su spiskovi pacijenata pribavljeni, Sanel Okić i Asim Redžepović, iste dostavljali drugim zaposlenim u „Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin,  i to Nurfetu Krkaliću, Sanelu Muriću i Osmanu Gazibari, čiji zadatak je po uputama Sanela Okića i Asima Redžepagića bio da nakon preuzimanja spiskova pacijenata na području Unsko-sanskog kantona pronalaze invalidne i teško bolesne pacijente ili njihove članove uže porodice i s njima razgovaraju o mogućnostima dobijanja ortopedskog pomagala po osnovu utvrđene dijagnoze za svakog pacijenta.

Na taj način su htjeli i pribavili protupravnu korist privrednom društvu „Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin i privrednom društvu „Baurefeind“ d.o.o. Bihać u iznosu od 89.799,37 KM.

Osnovanost sumnje da su optuženi počinili djela koja im se stavljaju na teret potvrđena je obimnom istragom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, tokom koje je saslušano više desetina svjedoka, pribavljeno nekoliko stotina materijalnih dokaza te izvršeno financijsko vještačenje.

Optužnicom je stavljen i prijedlog da se protupravna imovinska korist pribavljena izvršenjem ovog krivičnog djela oduzme od privrednog društva „Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin i privrednog društva „Baurefeind“ d.o.o. Bihać.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo