Magazin     | 29.09.2020. 08:16 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 29. rujna (FENA) - 

- 1518. Rođen Jacopo Tintoretto, talijanski slikar, jedan od najvećih majstora 16. stoljeća, čuven po vještini postizanja izuzetnih svjetlosnih efekata. Bio je glavni protagonist venecijanskog manirizma, izravnog preteče baroka.

- 1547. Rođen Miguel de Cervantes Saavedra, najveći španjolski pripovjedač i jedan od najvećih pisaca svjetske književnosti. Da i nije stvorio svoje golemo književno djelo, posebno Don Quijotea, buran život Miguela de Cervantesa Saavedre mogao bi poslužiti za proučavanje čovjeka na razmeđu dviju epoha - renesanse i baroka.

- 1885. U Blackpoolu u Engleskoj pušten u promet jedan od prvih električnih tramvaja. Tramvaj je pušten u promet šest godina nakon što je Siemens demonstrirao električne tračnice. Inauguraciju tramvaja predvodio je Holroyd Smith, koji je i izumio sustav, te Alderman Harwood, gradonačelnik Manchestera.

- 1901. Rođen Enrico Fermi, talijanski i američki fizičar, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku i jedan od najvećih znanstvenika 20. stoljeća. Najpoznatiji je po svom radu na raspadanju beta čestica, razvoju prvog nuklearnog reaktora, te za razvoj kvantne teorije. Po njemu je nazvan i kemijski element fermij.

- 1902. Umro Emile Zola, francuski romanopisac, osnivač i predstavnik naturalističkog pravca.

- 1938. Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka potpisale sporazum u Munchenu kojim je Njemačkoj dozvoljeno da pripoji Sudetsku oblast, dio Čehoslovačke s njemačkom nacionalnom manjinom. Minhenski sporazum smatra se presudnim aktom kojim je Hitleru otvoren put za otpočinjanje Drugog svjetskog rata.

- 1941. U Babi Jaru, kod Kijeva, Nijemci su u Drugom svjetskom ratu u masakru nad Jevrejima, koji je trajao dva dana, pobili 33.771 civila, uključujući žene i djecu.

- 1958. Emitiran prvi zajednički program TV odašiljača u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

- 1967. Međunarodni monetarni fond okupio svojih 106 članica na sastanku u Rio de Janeiru, gdje je odobrena reforma svjetskog monetarnog sustava.

- 1970. Potpredsjednik Egipta Anwar el-Sadat preuzeo dužnost šefa države nakon smrti Gamala Abdela Nasera, a 5. listopada postao predsjednik države. Ubijen je na vojnoj paradi u Kairu 1981. od vlastitih vojnika.

- 1988. Mirovne snage UN-a za 40-godišnji rad dobile Nobelovu nagradu za mir.

- 2001. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o borbi protiv terorizma i sprečavanju financiranja terorista. Rezolucijom je predviđeno uvođenje sankcija svakoj zemlji koja ne bude poštovala antiterorističke mjere. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo