Bosna i Hercegovina     | 28.09.2020. 14:29 |

Mostar nizom aktivnosti obilježava Svjetski dan srca (VIDEO)

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 28. rujna (FENA) - Sportski savez Grada Mostara i Udruženje kardiologa Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) od 28. rujna do 4. listopada u Mostaru organiziraju "Dane srca", u povodu Svjetskog dana srca - 29. rujna.

Već 20 godina zaredom se Svjetski dan srca obilježava u Mostaru, a tim povodom održat će se brojne akcije promotivnog karaktera, određivanje stupnja rizika za KVB građanima Mostara u domovima zdravlja obiteljske medicine i Poliklinici MDD Merhamet Mostar.

Tajnik Udruženja kardiologa HNŽ-a dr. Emir Fazlibegović kazao je kako su kardiovaskularne bolesti "ubojica broj jedan".

- Svjetska srčana federacija i Svjetska zdravstvena organizacija već 20 godina u žižu svjetske javnost povodom ovog međunarodnog dana stavlja određene probleme u kardiovaskularnoj patologiji. To su bolesti srca i krvnih sudova koje su "ubojica broj jedan" suvremenog svijeta. Bez obzira na koronavirus, maligne i zarazne bolesti, vodeći uzrok smrtnosti je bolesti srca i krvnih sudova - kazao je Fazlibegović.

On je naglasio kako je prevencija jako važna kako bi se spriječile bolesti srca i krvnih sudova.

- Aktivnosti koje su potrebne za sprječavanje nalaze se na ovogodišnjem letku s motom - upotrijebi srce da jedeš zdravo i piješ umjereno, upotrijebi  srce da budeš aktivniji, upotrijebi srce da kažeš ne pušenju. Šećerna bolest, povišen tlak, povišena masnoća glavni su čimbenik rizika, na koje možemo utjecati i djelovati - pojasnio je Fazlibegović.

U sklopu obilježavanja održat će se 29. rujna virtualni znanstveni simpozij "Novine sa ESC kongresa 2020 o antikoagulantnoj terapiji-NOAK" s početkom u 19 sati, dok je za 4. listopada od 9.30 do 14.30 sati planiran Marš (Španjolski trg - Mali i Veliki kuk na putu ka Podveležju), s određivanjem stupnja rizika za KVB građanima Mostara. 

Viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara Đenan Šuta kazao je kako epidemiološka situacija ne dozvoljava okupljanja, te kako imaju novu ideju kako građane potaknuti na fizičke aktivnosti.

- Krenuli smo u neku novu ideju i priču kako građane potaknuti na fizičku aktivnosti kako bi doprinijeli očuvanju srca. Koristit ćemo neke nove sportove, to je sportsko penjanje gdje ćemo od 1. listopada pa narednih 15 dana imati prezentaciju sportskog penjanja na umjetnoj stijeni na otvorenom kod Gimnazije - izjavio je Šuta.

Istaknuo je kako će im se u usponu pridružiti i biciklisti, što je novina spomenute manifestacije, te je pozvao i učenike osnovnih i srednjih škola da im se pridruže.

Šuta je naglasio kako će imati kontrolirane parametre kada je u pitanju krvni pritisak i mjerenje šećera u krvi tijekom cijele maršute.

- To je jedna prilika da sportaši vide kakvi su njihovi faktori rizika pod nekim opterećenjem - zaključio je.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4917

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14VH8m0dYkSE2dpI8ho50oVrJcfP8cgHR?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo