Stranačke aktivnosti     | 28.09.2020. 10:39 |

Saopćenje za javnost SDS

FENA Saopćenje

Do ekonomskog jačanja opština u Republici Srpskoj ne može doći bez izmjena u podjelama prihoda koji se djeli između budžeta Republike i budžeta opština i gradova, a koji je napravljen na štetu lokalnih zajednica “, poručio je Jovica Radulović, odbornik SDS u SO Modriča i kandidat za načelnika opštine.

On je rekao da se poboljšanje položaja opština ne može očekivati bez fiskalne decentralizacije.

„To je potrebno uraditi na načini da se prihod od indirektnih poreza se sadašnjih 24% opštinama i gradovima treba povećati na 30%. Iznos od sredstva prikupljenih od poreza na prihode od samostalne djelatnosti i poreza na lična primanja da se umjesto sadašnjih 25%, koji ide opštinama i gradovima, dodijeli u iznosu od 50%“, pojasnio je Radulović.

On je istakao da je i raspodjela naknada napravljena na štetu lokalnih zajednica i da većina prihoda od njihovih prirodnih bogatstava odlazi na republički nivo.

„Naknada za zahvatanje površinskih i podzemnih voda, naknada za proizvodnju električne energije dobijene korištenjem hidroenergije, naknada za vađenje materijala iz vodotoka i naknada za zaštitu voda se sa sadašnjih 30% koje idu opštinama i gradovima treba povećati na 90%“, rekao je Radulović, dodajući da se i prihod od koncesija sa sadašnjih 70%, treba povećati na 90% u korist lokalnih zajednica.

On je poručio da bi naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta umjesto sadašnjih 70 odsto trebala u cjelosti pripadati budžetima opština i gradova.

Radulović smatra da se prilikom raspodjele prihoda, pored gore navedenog, posebna pažnja mora posvetiti jačanju izrazito nerazvijenih i nerazvijenih opština.

„Kriterijum za pojedinačno učešće opština i gradova u raspodjeli prihoda treba se dopuniti sa stopom nezaposlenosti u opštinama i gradovima te stepenom razvijenosti opština u kojem bi se veći procenat izdvajao izrazito nerazvijenim i nerazvijenim opštinama“, pojasnio je Radulović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'