Svijet     | 27.09.2020. 15:07 |

Predstavnik UN-a za Jemen: Nadograditi sporazum o razmjeni zarobljenika

FENA Internet

GLION, 27. septembra (FENA) - Specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda za Jemen Martin Griffiths kazao je da se radi na nadogradnji sporazuma o razmjeni zarobljenika, objavljenog u nedjelju, kako bi se započeo put ka prekidu vatre nakon kojeg bi uslijedio i pronalazak političkog rješenja.

Zaraćene strane u Jemenu dogovorile su razmjenu 1.081 zatvorenika tokom razgovora u Švicarskoj, potvrdio je danas Griffiths.

On je, u intervjuu za Reuters, nakon što je najavio dogovor između jemenske vlade, koju podržava međunarodna zajednica, i pokreta Houthi, kazao da je sada potrebno osigurati da se redoslijed provedbe sporazuma dogovori odmah "ovdje danas ili sutra kako bismo mogli nastaviti dalje".

- Naš je krajnji cilj u ovom trenutku je postići sporazum o onome što nazivamo zajedničkom deklaracijom, a to je nacionalno primirje za okončanje rata u Jemenu. To bi bilo popraćeno mjerama za otvaranje luka, aerodroma i puteva kako bi ljudi mogli početi normalnije živjeti - dodao je.

Kako je rečeno, Huti će osloboditi 400 vladinih zatvorenika, uključujući 15 Saudijaca i četvoricu Sudanaca, dok će vlada koju podržava Saudijska Arabija osloboditi 681 hutijskog borca, rekli su za Reuters izvori upoznati s tim pitanjem.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta