Stranačke aktivnosti     | 27.09.2020. 12:32 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanela Klarić: Umjesto rješenja o zaštiti rijeka, Vlada FBiH nudi izgovore

Prije tri mjeseca Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donio je Zaključak o obustavi izgradnje malih hidrocentrala. Zaključak nije poštovan na nižim nivoima vlasti, a sama Vlada Federacije ovim se pitanjem nema namjeru dalje baviti. Tim povodom reagovala je Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH:

„Treba podsjetiti da se Zaključak odnosio na tromjesečnu zabranu gradnje. U ta tri mjeseca trebalo je naći sistemsko, dugotrajno održivo rješenje kako bi se rijeke zaštitile. Danas nas resorna ministrica Edita Đapo obavještava kako je potrebno sistemsko rješenje da bi se Zaključak proveo, ali i politička volja i želja.

Sve smo to znali i prije tri mjeseca i upravo je zbog toga Zaključak i donesen. Od Vlade FBiH se očekuje da bude pokretač promjene te da izvrši pritisak na niže nivoe vlasti da poštuju ona rješenja koja Vlada donese. Minsitrica Đapo je svojom izjavom faktički poručila da je Vlada nemoćna da zaštiti rijeke. Međutim, Vlada ne želi to da uradi. Izgovor da Zaključak ne poštuju niži nivoi vlasti mogao bi stajati kad na tim nivoima, bar u onim mjestima gdje imamo problem s izgradnjom mini hidroelektrana ne bi na vlasti bile iste one stranke koje su u Vladi FBiH.

Zato je ova tema, iako se u konkretnom slučaju odnosi na Federalni nivo vlasti, jako važna i u vezi s predstojećim lokalnim izborima. Kočničari zaštite rijeka s lokalnih nivoa također moraju nestati sa scene. Osim spornog Zaključka podsjećam da je istog dana usvojena i Deklaracija o zaštiti rijeka. O njoj će se odlučivati 1. oktobra na Domu naroda. To će također biti test za aktuelnu vlast o tome koliko su joj namjere ozbiljne kad je u pitanju zaštita rijeka.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta