Bosna i Hercegovina

Konaković: Migrantska kriza će dugo trajati, neophodna bolja strategija (VIDEO)

Tekst: Hazim Aljović, Foto Fena/Hazim Aljović

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Problem migranata u Bosni i Hercegovini trajat će još dugo, zbog toga neophodan je bolji plan i strategija, poručuje autor studije ''Azil u Evropskoj uniji i Bosni i Hercegovini'' Suvad Konaković.

Ta studija do kraja godine bi trebala biti objavljena, a Konaković je Feni kazao dio svog istraživanja, naglašavajući da BiH zbog svoje unutrašnje organizacije teško može odgovoriti ovom velikom problemu.

Mišljenja je, kao i brojni teoretičari, da su migracije treći najveći svjetski problem, nakon terorizma i iscrpljivanja nafte.

- BiH je postala neatraktivna država koja prima veliki broj izbjeglica, a nema dovoljno snage da odgovori tom problemu - naglasio je Konaković.

Dodao je da BiH ima tranzitni karakter na ruti migranata koji dolaze iz različitih krajeva svijeta.

- Jedna ruta ide preko Makedonije i Srbije u BiH, a druga preko Makedonije i Crne Gore. Oni uglavnom dolaze iz zemalja koje su zahvaćene ratom, kao što su Sirija, Libija, Jemen. Osnovni razlog dolaska tih ljudi je zaštita života - istakao je Konaković.

Osim takvih, dodaje, dolaze i migranti iz siromašnih zemalja, takozvani ''ekonomski migranti''.

- Smatram da diplomatska tijela BiH trebaju naći način, kao što je to napravila Turska 2015. godine, uzevši šest milijardi eura od Evropske unije za rješavanje problema. To je ozbiljan element u politici Turske prema EU na način da se mogu dogovarati - rekao je Konaković.

Konaković je istraživao i izvještaje ministarstava unutrašnjih poslova, uglavnom Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo, gdje su zabilježena krivična djela migranata. Naglasio je da ti ljudi, uglavnom, nisu došli praviti probleme u BiH, ali da se zbog zadržavanja dužeg od planiranog i to dešava.

- Ta krivična djela su teška i radi se o djelima protiv života i tijela, a pored njih su i imovinska djela. Međutim, i protiv migranata se prave teška krivična djela. Najozbiljnije krivično djelo je trgovina ljudima, i to se mora sprečavati saradnjom sa svjetskim agencijama - kazao je Konaković.

Pogrešnim smatra i raspored migranata u BiH, navodeći da se ne šalju ravnomjerno u sve krajeve države, nego uglavnom u Sarajevo i Bihać, Unsko-sanski kanton.

- Blaga je riječ konfuzija, to su već neke namjere. Treba urediti pitanje nadležnosti između tijela - naglasio je Konaković.

Također, poručio je da je BiH izložena i drugom problemu, odlasku stanovnika. Kazao je podatak da je iz države od 2013. do 2018. godine izašlo 530.000 ljudi, od čega su se 83.000 osoba odrekle državljanstva.

 

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) D.V.