Bosna i Hercegovina     | 26.09.2020. 15:28 |

Komšić: Deklaracije o razbijanju BiH izraz protivljenja presudama iz Strazbura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na najavu Milorada Dodika o izradi deklaracije HDZ-a i SNSD-a o izlasku dva naroda iz BiH, ukoliko se i dalje na bazi presuda Evropskog suda za ljudska prava bude dovodio u pitanje princip "konstitutivnosti naroda", i bude zahtijevalo građansko uređenje BiH, saopćeno je iz njegovog ureda.

Po Komšićevim riječima, implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava neminovno vode ka definisanju Bosne i Hercegovine kao građanske države.

- Naše zalaganje za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu u potpnosti je u korelaciji sa tim presudama. To što se te presude ne sviđaju Dodiku i Čoviću, jer oni imaju drugačije vizije, nije naš nego njihov problem, i oni nemaju problem sa nama nego sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima. Njihove eventualne deklaracije nikoga ne obavezuju na bilo šta, niti su oni ekskluzivni predstavnici Srba i Hrvata. Posljednji put kad su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar je završila tragično - poručio je Komšić u svom saopćenju.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo