Stranačke aktivnosti     | 26.09.2020. 12:56 |

Saopćenje za javnost BPS-Sefer Halilović

FENA Saopćenje

BPS smatra da je policijska blokada, između entiteta Federacija BiH i bh.entiteta "RS", opasna po suverenitet Bosne i Hercegovine jer svjedoči da entitetsko-kantonalne policije mogu zaustaviti slobodu kretanja. To se događa jer, također, država BiH ne kontroliše sopstvenu državnu granicu pa se humanitarno pitanje rješava postavljanjem unutrašnjih granica.

Takva praksa se, već jednom, vidjela "na granici" između dva kantona, KS i HNK, te sada između USK i bh.entiteta "RS".

Postavljanje unutrašnjih granica jeste u skladu sa politikom dugoročnod djelovanja na podjeli Bosne i Hercegovine, odnosno navikavanje na de facto stanje koje se, već dugo vremena, pokušava prevesti na de iure. BPS poziva državne organe Bosne i Hercegovine da ozbiljno shvate ovo pitanje, te posebno pozivamo stranke zastupljene u Vijeću ministara BiH da ovakvo pitanje smatraju politički prvorazrednim.

BPS smatra da se migrantsko pitanje, pod hitno, mora uzeti u ingirenciju države, a ne entiteta, jer kantonalno-entitetska borba protiv migrantske krize dovest će do postavljanja granica, barikada, uspotrebe policije u razne vrste akcije koje se mogu tumačiti kao put u destrukciju i ovakve, dejtonske Bosne i Hercegovine.

Centrala BPS-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo