Kultura     | 25.09.2020. 15:01 |

VKBI - Tribina o životu i radu dr. Kalmi Baruha

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) organiziralo je javnu tribinu „Neki aspekti iz života i rada dr. Kalmi Baruha“, koji je bio jedan od najistaknutijih svjetskih hispanista i poznavalaca sefardike.

Uvodničar tribine bio je David Kamhi, član VKBI i podpredsjednik La Beneovolencije, dok je tribinu moderirao generalni sekretar VKBI Emir Zlatar.

Kalmi Baruh rođen je u Sarajevu 25. decembra 1896. godine, a njegova porodica inače je živjela u Višegradu. Nakon osnovne škole završene u Višegradu, završio je Veliku realnu gimnaziju u Sarajevu. Poslije gimnazije je studirao romanistiku u Zagrebu i Beču, gdje je doktorirao u junu 1923. Nakon doktorata je dobio stipendiju španske vlade za postdoktorske studije u Madridu. Certifikat o uspješno završenom postdoktorskom studiju potpisao je Ramon Menendez Pidal, jedan od najvećih svjetskih autoriteta iz svih oblasti hispanizma, posebno za španski, sefardski romansero. Nakon toga se vratio u Sarajevo i bio gimnazijski profesor. Napisao je mnogo eseja i drugih tekstova koji, osim sefardske tematike, obuhvataju i špansku književnost od vremena Majmonidesa sve do građanskog rata u Španiji (1936 – 1939).

Svoje mnogobrojne radove je objavljivao u skoro svim glasilima u ex Jugoslaviji i Evropi. Osim poznavanja španske, francuske te ukupne romanske filologije i enormnog poznavanja sefardike, poznavao je jako dobro razne religije, posebno judaizam i islam. Govorio je 13 svjetskih jezika i bio sudski tumač za mnoge od njih.

Bio je za ono doba veoma napredan čovjek, poznat u regionu i cijelom svijetu. Zalagao se za napredak nauke, primjenu novih metoda u pedagoškom radu, međunacionalnu trpeljivost i saradnju, borbu protiv fašizma, diktature i antisemitizma.

Ostao je upamćen kao skroman i pošten čovjek.

Predavanje je bilo popraćeno sefardskim pjesmama i romansama u izvođenju najvećih svjetskih interpretatora.

Ovo je bila treća javna tribina u ciklusu izlaganja Davida Kamhija, sa osnovnom težnjom i ciljem da se široj bosanskohercegovačkoj, ali i evropskoj javnosti, prezentiraju zajednički život, prije svega Jevreja i muslimana kroz bogatu prošlost Bosne, kao paradigma multikonfesionalnosti i multikulturalnosti Bosne kroz njenu historiju, ali i kao jasna podrška onim snagama koje se danas zalažu i propagiraju zajedništvo različitih religija i kultura kao bogatstva različitosti.

Kompletno predavanje profesora Kamhija biće postavljeno u narednim danima na web stranici VKBI www.vkbi.ba, saopćeno je iz VKBI.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'