Ekonomija     | 25.09.2020. 12:40 |

Industrijska proizvodnja u BiH u augustu opala za 1,4 posto u odnosu na juli

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Industrijska proizvodnja u BiH u augustu je zabilježila pad za 1,4 posto u odnosu na juli, te za 6,7 posto u odnosu august prošle godine.

Za osam mjeseci ove godine (januar-august) industrijska proizvodnja je manja za 8,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, podaci su Agencije za statistiku BiH.  

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u augustu je manja  za jedan posto u odnosu na juli, a netrajnih proizoda za široku potrošnju za 5,1 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 4,4 posto, energije za 1,7 posto, te kapitalnih proizvoda za 0,9 posto.

U augustu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja je za 7,5 posto, energije za 8,5 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,5 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda veća za 6,5 posto, koliko i proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Desezonirana industrijska proizvodnja u augustu u poređenju sa julom u području vađenje ruda i kamena zabilježila je rast od 1,4 posto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad od 0,3 posto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom 1,5 posto.

Industrijska proizvodnja u augustu u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, kalendarski prilagođena, bilježi pad u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 12,5 posto, u području vađenje ruda i kamena za 8,1 posto, te u području prerađivačke industrije za četiri posto.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom