Svijet     | 25.09.2020. 11:05 |

Zbog pandemije koronavirusa odgođen karneval u Riju

FENA Internet

RIO DE JANEIRO, 25. septembra (FENA) - Velika tradicionalna karnevalska parada u Rio de Janeiru je odgođena, objavili su organizatori u četvrtak uvečer, obrazloživši odluku time da se globalni spektakl ne može održati u februaru naredne godine zbog kontinuirano loše epidemiološke situacije u Brazilu.

Jorge Castanheira, predsjednik Lige škola sambe Rija (LIESA), objavio je da je kontinuirano širenje koronavirusa onemogućilo sigurno održavanje tradicionalnih parada koje su kulturni oslonac i mnogima izvor sredstava za život. Dodao je da nije određen novi datum održavanja karnevala.

Gradska vlast u Riju još nije objavila odluku o karnevalskim uličnim zabavama koje se održavaju širom grada. Međutim, gradska agencija za promociju turizma u ranije objavljenom saopštenju istakla je da bez vakcine protiv koronavirusa nije sigurno kada se mogu nastaviti održavati veliki javni događaj, prenosi AP.

Prvi potvrđeni slučaj oboljenja COVID-19 u Brazilu zabilježen je 26. februara, dan nakon završetka ovogodišnjeg karnevala u Riju. S obzirom na to da broj zaraženih koronavirusom raste, škole sambe koje učestvuju u karnevalu obustavile su pripreme za događaj 2021. godine.

U Brazilu je do sada potvrđeno više od 4,6 miliona oboljelih od COVID-19, dok je od posljedica preminulo gotovo 140.000 ljudi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo