Bosna i Hercegovina     | 24.09.2020. 16:17 |

Salkić: Otkloniti diskriminaciju u obrazovnom procesu nad bošnjačkom djecom u RS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, izdao je saopćenje za javnost povodom neprihvatljive inertnosti međunarodne zajednice, ali i državnih organa Bosne i Hercegovine na sveopštu diskriminaciju i aparthejd u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS.

- Pozivam predstavnike međunarodne zajednice prije svega OHR i OSCE, ali i državne institucije da prekinu šutnju i poduzmu konkretne aktivnosti na otklanjanju diskriminacije u obrazovnom procesu bh. entiteta RS, koja se provodi nad bošnjačkom djecom u pogledu sprečavanja izučavanja bosanskog jezika i nastave na bosanskom jeziku - naglasio je Salkić.

Ističe da je "neprihvatljiva šutnja međunarodne zajednice, ali i državnih organa na vapaje djece iz Liplja, Vrbanjaca, Konjević Polja i drugih mjesta u ovom entitetu da im se pomogne i otkloni diskriminacija i aparthejd u obrazovnom procesu u ovom entitetu".

- Ova šutnja može biti protumačena kao nemoć i kao poruka onima koji provode diskriminaciju da to mogu nastaviti činiti do konačnog progona bošnjačke djece iz pravoslaviziranog obrazovnog procesa entiteta. Ova šutnja može biti protumačena i kao poruka bošnjačkoj djeci i njihovim roditeljima da im se ne može pomoći i da ne mogu očekivati pomoć onih čijoj su se pomoći nadali i čija bi pomoć bila logična. Šutnja i inertnost spram problema u obrazovnom procesu u ovom entitetu ostavlja utisak da je borba za bosanski jezik i prava djece u pravoslaviziranom obrazovnom procesu u ovom entitetu, koji je oličenje najgrubljeg oblika diskriminacije, spala na krhka pleća Bošnjaka u ovom entitetu - kazao je Salkić.

On je pozvao državne organe ali i predstavnike OHR-a i OSCE-a da obezbijede poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Ukoliko to nije moguće, očekujemo od onih, koji to mogu, da se pokrenu tužbe protiv onih koji krše ljudska prava i slobode te Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav entiteta - naglasio je Salkić.

On je mišljenja da je "svaka aktivnost bolja od šutnje međunarodne zajednice i državnih organa koja stvara osjećaj kod roditelja i djece da su prepušteni sami sebi i onima koji ih žele ponovo protjerati s njihovih ognjišta".

- Ponašanje OSCE-a i OHR-a na nesprečavanju sistemske diskriminacije i kršenju ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu je ponašanje koje nije u skladu s njihovom misijom u Bosni i Hercegovini i taj pristup se treba promjeniti u interesu eliminacije kršenja ljudskih prava i sloboda djece i njihovih roditelja - poručio je Salkić, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo