Bosna i Hercegovina     | 24.09.2020. 13:15 |

Usvojena Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Vijeće ministara BiH danas je na vanrednoj sjednici u Sarajevu usvojilo Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina. 

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je nakon sjednice da je strategija dogovarana dvije godine i da će njome određeni predmeti ratnih zločina biti prebačeni na niže sudske instance. 

Naveo je da je kamen spoticanja tokom te dvije godine bio dodatak strategiji, te da su politički predstavnici koji učestvuju u vlasti tražili da ona bude jasnije definirana.

- To smo postigli kroz Aneks B kojim se od Tužilaštva BiH traži da u roku 90 dana dostavi podatke o broju osoba koje su pravosnažno presuđene, broju onih čiji se predmeti nalaze u žalbenom postupku, broju onih koji čekaju prvostepenu odluku, broj onih koji su pod istragom kao i onih proitiv kojih je istraga obustavljena, te broju osoba protiv kojih nije pokrenut postupak - pojasnio je Grubeša.

Dodao je da je druga stavka koja bliže definira strategiju nadzorno tijelo koje je aneksom reducirano i uvedeni su Sud i Tužilaštvo BiH, te međunarodni predstavnici, kao posmatrači bez prava glasa.

Grubeša je istakao da aneks definira i regionalnu saradnju koja će biti realizirana u skladu s međunarodnim standardima, međunarodnim bilateralnim i multilateralnim sporazumima, protokolima i drugim propisima koji uređuju međusobnu saradnju.

- BiH će usvajanjem ove strategije dobiti sredstva koja je Evropska komisija obećala za pravosuđe - naglasio je Grubeša.

Usvajanje navedene strategije bilo je među glavnim preporukama nedavno predstavljenog Izvještaja sutkinje Joanne Korner, nekadašnje više tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, o procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH.

Pogledajte https://fena.ba/video/4910

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1tQJTaucC-VuqrK16pjmD2T1HKODwlH4b?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'