Stranačke aktivnosti     | 24.09.2020. 11:42 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Jasmina Mršo: Preplitanje nadležnosti različitih nivoa vlasti stvarni je uzrok poplava na Bistriku

Za stanovnike ulice Bakarevića u Općini Stari Grad svaka najava kiše predstavlja novu brigu. Naime, kod pojave velikih padavina, u ovoj bistričkoj ulici kanalizacija se izlije i nastupe velike poplave otpadnih voda. Sanitarno-fekalni i oborinski kanalizacioni sistemi nisu razdvojeni, što znači da nakon kiše ulicu preplavi mješavina ta dva opada. Nakon povlačenja vode, dio otpada ostaje na površini ulice i osim jako neprijatnog mirisa, uzrokuje i velike sanitarne probleme.

Iz Lokalne organizacije Naše stranke Stari Grad objašnjavaju da je problem što se nad ovom kanalizacijom isprepliću čak tri nadležnosti: federalna, kantonalna i općinska. Jasmina Mršo, vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo je na različitim nivoima čak sedam puta tražila rješenje problema.

„Od Općine smo pomoć tražili četiri puta u proteklih pet godina. Međutim, osim što Općina Stari Grad nema sredstva da sama realizuje ovaj projekt te još uvijek nije uspjela uspostaviti saradnju sa KJKP 'Vodovod i kanalizacija', također nam je rečeno da radovi moraju početi na zaobilaznici i ići dalje kroz trup magistralnog puta M-5, što je u nadležnosti JP 'Ceste FBiH', a od njih nikada nisu dobili nikakav odgovor o ovom pitanju. Inicijativu smo podnijeli i Vladi Kantona Sarajevo i tadašnji ministar Mandić je krajem prošle godine iskazao spremnost na rješavanje problema, no to se nije uspjelo desiti zbog pada Vlade Edina Forte. Nakon toga smo se ponovo bezuspješno obraćali i samoj Vladi Federacije Bosne i Hercegovine“, objasnila je Mršo, koja je i odrasla upravo u ovoj ulici.

Kiša je padala i prije tri dana, iako je ulica nakon kiše očišćena, posljedice su vidljive u podrumima i garažama stanovnika.

„Jučer smo ponovo razgovarali sa stanovnicima ove ulice i zaista su ogorčeni, posljednja kiša je uzrokovala veliku štetu, miris je jako neugodan, a i kanalizacioni otpad u garažama i podrumima su potencijalni izvor zaraze. Jasno nam je da je u našoj državi sistem različitih nivoa nadležnosti jako kompleksan i ova kanalizacija je slikovit primjer toga, ali nam nije jasno da već toliko godina niko ne pokušava riješiti ovaj problem“, rekli su iz Lokalne organizacije Naše stranke Stari Grad.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'