Najave     | 24.09.2020. 09:16 |

Mladi iz BiH sudjeluju na šestoj volonterskoj akciji '72 sata bez kompromisa'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM) već 12 godina uspješno organizira različite projekte za mlade sa šireg područja BiH realizirajući edukativne, kreativne, socijalne projekte za mlade, ali i kontinuiranu promociju volonterskog i humanitarnog rada.

Ove godine u razdoblju od 24. do 27. septembra Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. organizira šestu volontersku akciju '72 sata bez kompromisa', a sudjelovat će 370 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Beskompromisnim stavljanjem sebe na raspolaganje potrebitima mladi će i u toj akciji prikupljati hranu za socijalno ugrožene obitelji, korisnike pučkih kuhinja, uređivati i čistit školska i župna dvorišta, realizirati edukativne radionice za mlade, sudjelovati u berbi jabuka, lišća od aronije, čistiti groblja, realizirati kreativne radionice, uređivati dječje parkove, praviti zimnicu, dijeliti dezinfekcijska sredstva u sakralne objekte na području grada, prodavati rukotvorine za djecu u Africi  - navodi se.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM) kao mjesto odgoja u vjeri, susreta i obrazovanja za mlade iz Vrhbosanske nadbiskupije,  godinama, iz mjeseca u mjesec, organizira različite projekte koji imaju za cilj osnažiti i odgajati mlade ljude te ih pripraviti za život da bi razvijali pozitivnu energiju u društvu, u skladu s kršćanskim načelima i vrijednostima.

- U skladu s tim je i projekt - volonterska akcija 72 sata bez kompromisa. Ta  akcija strukturom se izdvaja od ostalih volonterskih projekata jer se mladi prijavljuju za volontiranje, u svom ili nekom drugom mjestu, da bi radili na projektima. Pri tome, sve do početka akcije, ne znaju na kojem mjestu će volontirati, baš kao ni mjesto u kojem će beskompromisno djelovati – ističe se.

Prva volonterska akcija upriličena je u oktobru 2010., sudjelovalo je 800 mladih. Kroz 50 prijavljenih projekata sudjelovali su mladi iz jednako toliko župa. Druga akcija je okupila 850 volontera iz 20 župa sa 51 realiziranim projektom kroz koje su mladi ljudi pokazali talente, znanja i umijeća.

Treća akcija održana je prije šest godina, a okupila je 1.000 volontera koji su radili na 65 projekata usmjerenih na pomoć poplavljenom stanovništvu Bosne i Hercegovine. Četvrta akcija ‘72 sata bez kompromisa’ okupila je 1.200 volontera iz 25 lokalnih zajednica koji su uspješno realizirali 80 različitih projekata. Peta, posljednja akcija, realizirana je 2018. i  sudjelovalo je 950 volontera, koji su realizirali 95 projekata na području cijele BiH.

Baš kao i prethodnih pet, šesta volonterska akcija ‘72 sata bez kompromisa’ bit će održana pod geslom ‘volontiRAJ NA ZEMLJI’ u razdoblju od 24. do 27. septembra, a okupit će 370 volontera koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine. Oni će raditi na 50 projekata.

Unatoč situaciji s koronavirusom, mladi iz Sarajeva, Zenice, Odžaka, Viteza, Domaljevca, Mostara, Travnika, Novog Travnika, Kiseljaka, Gromiljaka, Brčkog, Tuzle, Vareša, Novog Sela-Balegovca, Prozora, Fojnice, Gojevića, Radunica, Kupresa podsjetit će i ove godine na svoju odlučnost i hrabrost da žele, mogu i trebaju uzeti stvari u svoje ruke.

Otvarajući vrata projektu mnoge škole, župe, različite organizacije, pokreti i udruge mladima pružaju priliku da kroz volontersko djelovanje razviju i kršćansku solidarnost za dobrobit cijele lokalne zajednice, što je osnovni cilj volonterske akcije.

Kako je najavila Katolička tiskovna agencija BK BiH o šestoj volonterskoj akciji ‘72 sata bez kompromisa’ razgovarat će se na konferenciji za medije koja je planirana za 11 sati u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. (Gatačka 18, Otoka) u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo