Bosna i Hercegovina     | 23.09.2020. 18:50 |

Radio-televizija TK ambiciozno novim projektima u novu programsku shemu

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. septembra (FENA) - Radio-televizija Tuzlanskog kantona, medijska je kuća koja je već odavno prevazišla granice i okvire koji joj se nameću u samom nazivu.

Da to više nije samo kantonalna i regionalna medijska kuća odavno su pokazali svojim pristupom kreiranja medijskih sadražaja i njihovom velikom gledanosti, kako u cijeloj Bosni i Hercegovini, tako i u Evropi ali i SAD-u, Kanadi i Australiji, navode iz te medijske kuće.

Da je zaista tako i da imaju visoko postavljene ciljeve, u smislu što boljeg pozicioniranja u medijskom prostoru BiH, gdje su i onako u samom vrhu, kada je riječ o gledanosti TV-programa i programskoj ponudi, potvrdili su i sa novom/jesenjom programskom shemom u okviru koje je emitovanje programa počelo od 21. septembra 2020. 

Ako se po jutru dan poznaje i vodeći se onom narodnom ''Ko rano rani...'' onda se da naslutiti da je sreća na strani Radio-televizje Tuzlanskog kantona, koja je upravo prvo ovosedmično jutro i novu programsku shemu započela jutarnjim programom simboličnog naziva ''Ko rano rani...''.

Očito je, na prvu, da u ovoj medijskoj kući imaju ozbiljne namjere sa ovim projektom, koji je doživio svoju ''reinkarnaciju'' drugačijim pristupom u samoj produkciji i programskoj izvedbi. Ta emisija je više od dvije decenije bila prvi izbor gledalaca na tim prostorima i na njihovu veliku radost, a ne slučajno, jutarnjem programu vraćen je naziv uz koji su se godinama budile i odrastale generacije na tim prostorima.

Da je ovo samo početak i da je dosta novina u svim programskim segmentima vidljivo je kroz satno emitovanje vijesti uživo, ali i centralne informativne emisije Dnevnik 2 u standardnom terminu od 19:00 sati u novom izdanju i 60-o minutnom formatu, koji sada podrazumjeva goste u studiju, javljanja reportera sa terena uživo, video pozive, dnevne izvještaje i tematske priloge. Sve ovo na jedan novi drugačiji i dopadljiviji način.

Od naredne sedmice iz te medijske kuće najavljuju još jedan dnevni projekat ''Dnevni magazin'' uživo u popodnevnom terminu od 17 sati. Koji bi trebao objedinjavati sva kulturna i sportska dešavanja, ali i aktelizirati mnoge druge zabavne ali i informativne teme.

Svakodnevno je to oko 6.00 sati programa uživo, ali i više od deset sati emisija vlastite produkcije, što je podatak kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veće medijske kuće sa nacionalnim i sateltskim emitvanjem TV-signala.

Osim navedenih, programska shema je obogaćena emisijama iz vlastite produkcije koje pokrivaju oblast obrazovanja (Putokaz), kulture i sporta (Dnevni magazin), poljoprivrede (Agro kanal), povratka (Povratak) i ekologije (Eko sat), ali i zabavne i muzičke emisije (Svjetla pozornice i Bosnoljublja). Dokumentarne emisije (Pečat u vremenu i Hod vijekova), kao i dijaloške informativne emisije (Aktuelno i Intervju).

U novoj programskoj shemi vidljivo je značajno osvježenje i iskorak kroz pažljivo biranje, kako sadržaja, tako i termina njihovog emitovanja, prije svega stranog igranog, dokumentarnog, zabavnog i dječijeg programa. Tu su nagrađivane hit serije vrhunske produkcije, koje su odmah privukle pažnju gledalaca, a neke su tek najavljene, tako da ih gledaoci sa nestrpljenjem iščekuju.

Takođe značajan zaokret je napravljen u filmskom programu sa svakodnevnim emitovanjem kultnih i hit filmova različitih žanrova za sve ukuse i sve generacije. Vikendom je filmska ponuda još bolja, tako da na sedmičnom nivou u programu TVTK možete gledate 10 vrhunskih filmova, pažljivo biranih kako bi zadovoljili sve ukuse gledalaca.

Dječiji edukativni i zabavni program takođe je vrhunski i emituje se u nekoliko termina dnevno i vodilo se računa o tome da i najmlađi dobiju sve ono što očekuju od TV-programa.

- Sve ovo je samo dio ukupnih ambicija koje smo imali za ovu jesen i novu programsku shemu koju započinjemo sa kaledarskom jeseni. Istina nešto kasnije nego uobičajeno, ali iza nas je veoma uspješno ljeto, pa smo žejeli da ono što duže potraje. Naravno, to je istina, ali istina je i to da smo se nadali da ćemo do jeseni završiti uređenje našeg velikog studija i još spremnije i opremljenije ući u novu programsku shemu. Međutim, zbog brojnih procedura koje moramo da ispoštujemo taj postupak se razvukao, tako da sve to skupa nismo mogli čekati. Ali ono što je bitno da kažemo da smo u fazi pripremanja jednog savremenog i modernog TV-studija koji će biti u rangu najvećih svjetskih TV-stanica i koji bi nam trebao stvoriti nove mogućnosti za nova unaprešenja programskih sdržaja i lakši rad. Osim toga paralelno radimo na pripremi tehnike za prelazak na HD emitovanje TV-signala i očekujemo da se ova dva procesa završe zajedno, vjerovatno do kraja kalendarske godine. Time bi uslovi za rad bili znatno bolji, kao i programska ponuda u tim uslovima rada. Veoma se radujemo danu kada ćemo sve to na čemu radimo proteklih mjesci moći pokazati našim gledaocima, a sami sliku i produkciju TV-sadržaja učiniti kvalitetnijom i našim gledaocima dopadljivijom - kazao je Kasim Softić, v.d. direktora Radio-televizije Tuzlanskog kantona.

Sve ove aktivnosti i poduhvati su vrijedni pažnje i predstavljaju svjetlo u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine što svakako treba podržati i afirmisati.

Osim televizije ta medijska kuća u svom sastavu ima jednu od najslušanijih radio-stanica sa velikom pokrivenošću signalom čija je programska shema takođe inovirana sa jedinstvenom muzičkom ponudom prilagošenom za svačije uši.

Studijska i emisiona oprema te radio-stanice početkom godine potpuno obnovljena, tako da je to trenutno jedna od najmodernijih i najopremljenijih radio-stanica u regionu.

Posljednja istraživanja medijskog prostora zasnovana na podacima Google Analiticsa pokazuju da je web-portal rtvtk.ba među top deset TV-portala u BiH. Da je među najposjećenijim portalima koji ima i svoju stalnu publiku, te da je dizajn i ponuda na nivou očekivanja i da prednjači nad konkurencijom.

Takođe RTVTK na društvenim mrežama Facebooku, Instagramu i YouTubeu bilježi ogroman rast, posebno u posljednjih nekoliko mjescij, kada se broj pratilaca na ovim novim medijima povećao za više od 200 posto što je veoma respektabilno i vrijedno svake hvale, saopćeno je iz RTVTK.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo