Regija     | 23.09.2020. 18:27 |

Brkić na konferenciji 'Strateška uloga vanjskih aktera na zapadnom Balkanu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 23. septembra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao je danas na konferenciji "Strateška uloga vanjskih aktera na zapadnom Balkanu", koja je u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Austrijskog instituta za europsku i sigurnosnu politiku (AIES) održana na Diplomatskoj akademiji u Beču.

Na konferenciji je raspravljano o ulogama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Turske i zaljevskih zemalja u regiji zapadnog Balkana. Analizirane su njihove akcije, politike i odnos prema regiji.

Brkić je potcrtao da je regija zapadnog Balkana zbog geopolitičkog položaja i povijesnog naslijeđa uvijek imala važnu ulogu i da je tokom povijesti bilo mnogo sukoba interesa velikih sila, a i današnji značaj regije je vrlo važan zbog sigurnosnih problema, stabilnosti i migracija.

- Zbog činjenice da sve države zapadnog Balkana žele punopravno članstvo u EU, uloga Unije u regiji zapadnog Balkana je ključna. EU u Bosni i Hercegovini ima ulogu strateškog partnera, a integracija država regije u EU mora biti prioritet radi održanja sigurnosti i stabilnosti. Perspektiva proširenja EU na zapadni Balkan povećava i ekonomski potencijal budući da su firme iz EU najveći investitori u regiji, a EU je državama zapadnog Balkana najveći trgovački i investicijski partner - naveo je Brkić.

Naglasio je veliku podršku EU zemljama zapadnog Balkana u jačanju demokracije, vladavine prava, pravde i temeljnih prava, reformi javne uprave, jačanju konkurentnosti i razvitku poslovnog okružja.

Brkić je istakao da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka EU i nema alternativu evropskoj integraciji koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okružja, ekonomskog razvoja i boljeg standarda za građane, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo