Bosna i Hercegovina     | 23.09.2020. 15:43 |

Rezimiran uticaj Covida -19 na lokalne zajednice

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH na kojoj je, između ostalog, rezimiran rad u proteklom periodu, održana je danas.

Direktorica Saveza Vesna Travljanin kazala je Feni da je to vjerovatno posljednja sjednica u ovome sazivu, je su izbori u novembru i poslije toga će Savez imati nove organe.

Dodala je da su na sjednici rezimirali rad Saveza u proteklom periodu, a naročito su se bavili finansijama općina i gradova, što je vrlo često tema njihovih skupova.          

- Rezimiran je, prije svega, uticaj pandemije kornavirusa na jedinice lokalne samouprave. Zatim, pomoć, transferi, koja je išla sa viših nivoa vlasti od kredita MMF-a prema općinama - navela je Travljanin.

Dodala je da su tražili da se 30 miliona KM podjeli na jednake dijelove svim općinama i gradovima, po principu uzajamnosti ili solidarnosti, po 385.000 KM.

- Međutim, Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, djelimično je ispoštovalo naš zahtjev, jer su 10 miliona podijelili na jednake dijelove, po 125 hiljada, a 20 miliona je išlo na projekte po određenim kriterijima iz oblasti infrastrukture, puteva, kulturnih objekata itd. Smatramo da je to uredu - kazala je Travljanin.

Po njenim riječima, na sjednici je konstatovano da je dobro da je dijalog sa Vladom uspostavljen u ovom pogledu i da "Savez u stvari treba biti servis Vlade“.

- Drugim riječima, kad je lokalni nivo u pitanju, zastupamo interese tog nivoa vlasti i Vlada treba da nas konsultuje, odnosno da budemo harmonizirani u tom dijelu - napomenula je Travljanin.

Kaže da je razgovarano i o drugim zakonodavnim aktivnostima, projektima na kojima radi Savez, o Zakonu o građevinskom zemljištu...

Na kraju sjednice Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH uručene su zahvalnice svim članovima Predsjedništva, Nadzornog odbora i drugih organa Saveza.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo