Kultura     | 23.09.2020. 15:00 |

Bogat program obilježavanja 'Dana evropskog naslijeđa u BiH'

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. septembra (FENA) - Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona najavila je bogat program kojim će 25. i 26. septembra obilježiti Dane evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

Ta ustanova kulture, koja u novembru obilježava 23 godine postojanja, pridružila se institucijama iz više od 50 evropskih država koje tematskim sadržajima žele ukazati na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

- Naš projekt nosi naziv "Zaštitimo naslijeđe, promovišimo kreativnost" kojim želimo ukazati na značaj i mogućnosti korištenja savremene produkcije i umjetničke kreacije u cilju očuvanja ovdašnjeg kulturnog naslijeđa – kazala je v.d. direktorice JU BKC TK Mirela Ibrahimović.

Prvi događaj je zajednička izložba radova Faruka Ibrahimovića i Harija Ejubovića, a drugi je stručno predavanje i panel diskusija za uposlenike institucija kulture, obrazovnog sistema i turističkih organizacija o memorijalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.  

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, koje je animiralo institucije kulture čiji je osnivač da različitim programskim sadržajima daju doprinosu u očuvanju našeg naslijeđa.

Ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi TK Srđan Mićanović kazao je da je im je intencija obilježavanjem tako značajnog datuma ojačati lokalnu dimenziju naslijeđa na području Tuzlanskog kantona.

Manifestacija počinje svečanim otvaranjem tematske izložbe radova Harija Ejubovića i Faruka Ibrahimovića, u Velikoj galeriji BKC TK u petak, 25. septembra. 

U okviru izložbe će biti predstavljene umjetničke fotografije spomenika kulture Bosne i Hercegovine Faruka Ibrahimovića, te slike, instalacije i objekti autora Harija Ejubovića, inspirisani motivima bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i Evrope.

-  Izložba sadrži oko 70 eksponata koji prikazuje naše naslijeđe kroz dva čvrsta materijala, kamen i metal i kroz koje su dva autora sa različitim tehnikama pronašla zajedničku priču. Vjerujem da će izložba biti dugovječna i  dostupna publici širom Bosne i Hercegovine - istakao je Ejubović.

Drugi događaj u okviru ove manifestacije bit će stručno predavanje i panel diskusija o temi "Memorijalni spomenici Bosne i Hercegovine". Uvodničar je saradnik za historiju umjetnosti u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Aida Bičakčić, a moderator stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK Benjamin Bajrektarević.

Doprinos u realizaciji tog događaja dala su i dva partnera u projektu, JP RTV TK koji je za potrebe panel diskusije kreirao video sadržaj sa prikazima memorijalnih spomenika na području Tuzlanskog kantona, te JU Muzej istočne Bosne Tuzla, čiji će uposlenici biti panelisti događaja najavljenog za 26. septembar u Galeriji JU BKC TK. Prisustvo događajima je za posjetitelje slobodno uz poštivanje epidemioloških mjera, koje se odnose na okupljanje u zatvorenim prostorima, saopćeno je iz JU BKC TK Tuzla.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom