Bosna i Hercegovina     | 23.09.2020. 14:21 |

Udruga 'Naša djeca' ponovno traži sastanak s Ministarstvom obrazovanja HNŽ-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. rujna (FENA) - Udruga roditelja "Naša djeca 2014" u srijedu je uputila novi zahtjev za sastankom s predstavnicima Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a na kojem bi se jasnije definirale mjere za izvođenje nastave u školskoj godini 2020./2021.

Iz Udruge ističu kako je tri tjedna od početka škole uočen niz kontradiktornosti i nelogičnosti u mjerama te da na njih žele ukazati kako bi zajedno s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i ostalim relevantnim institucijama djeci omogućili što kvalitetnije obrazovanje.

"Zbog toga vama kao odgovornim osobama u vašim institucijama, a ključnima za donošenje odluka koje se odnose na našu djecu, ovim putem šaljemo zahtjev za sastankom na kojem želimo prezentirati probleme s kojima se roditelji susreću, nelogičnosti i manjkavosti u propisanim instrukcijama i drugim aktima", priopćili su iz navedene udruge.

Dodaju kako žele započeti dijalog između roditelja i Ministarstva, ali uz nužno prisustvo i suradnju svih pozvanih institucija, kako bi kvalitetno mogli odgovoriti na izazove i probleme koji se tiču nastavnog procesa u ovoj školskoj godini.

Iz udruge podsjećaju kako su 31. kolovoza uputili javni poziv za sastanak Ministarstvu obrazovanja HNŽ-a, kao i ostalim relevantnim institucijama u Županiji kako bi otvorili dijalog s ciljem što bolje i kvalitetnije organizacije nastave u ovoj školskoj godini.

Sastanak je održan 9. rujna, a odazvali su se predstavnici Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, Sindikata učitelja HNŽ-a, Zavoda za školstvo, Dječjih vrtića "Mostar" i Ombudsmana za ljudska prava, ali ne i predstavnici Ministarstva obrazovanja HNŽ-a.

"Tijekom sastanka ustanovljeno je da postoji nerazumijevanje između propisanih epidemioloških preporuka i njihove primjene u smjernicama Ministarstva, a time i u samim školama te da je zajednički sastanak po tom pitanju nužan. Stoga je mirna prosvjedna šetnja, koju smo organizirali u ponedjeljak, 14. rujna, bila održana kao reakcija na šutnju Ministarstva i prvi tjedan nastave u ovoj školskoj godini", kazali su iz udruge Naša djeca.

Na prosvjednoj šetnji im je, dodaju, više stotina roditelja dalo podršku i potpisalo peticiju te na taj način podržalo zahtjeve udruge.

"Naši zahtjevi su da se online nastava održava isključivo u slučaju opće karantene, da se mjera samoizolacije izriče samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u razredu, da se djeci temperaturi mjeri doma, a ne pri ulasku u školu, da se obavezno uvede veliki odmor na otvorenom za učenike svih razreda, da se ukine ograničenje od maksimalno 15 učenika te da se ispita koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta", podsjećaju iz Udruga roditelja "Naša djeca 2014".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana