Bosna i Hercegovina     | 23.09.2020. 11:15 |

CIKBiH - Kontrole za provjeru prijava za glasanje van BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ističe da je i dalje u toku iznimno zahtjevna i obimna aktivnost obrade prijava birača za glasanje van Bosne i Hercegovine te da je za Lokalne izbore 2020. godine dostavljen je mnogo veći broj prijava birača van Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Analizom dostavljenih prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine u fazi prijava za glasanje putem pošte, navode iz CIK-a, uočen je određeni broj prijava za koje imaju indicije o zloupotrebi u korištenju ovoga prava.

- Dio naših saznanja uz priložene dokaze smo već dostavili Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a po završetku navedene aktivnosti registracije birača koji glasaju van BiH ili donošenja odluke o odbijanju prijava Centralna izborna komisija BiH će izvršiti analize uočenih zloupotreba te ih također dostaviti policijskim agencijama i nadležnim tužilaštvima na postupanje - kazali su. 

U cilju sprječavanja zloupotreba Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine vrši i vršit će više kontrola e-prijava za glasanje birača van BiH da prvu kontrolu vrše službenici koji pregledaju sve pristigle prijave, te potom unose podatke u aplikaciju uz nadzor kontrolora, a da je druga vrsta kontrole kontrola posebne komisije koju je formirala Centralna izborna komisija BiH.

Treću kontrolu vrše članovi Centralne izborne komisije BiH metodom slučajnog uzorka, dok četvrtu kontrolu vrše osobe koje su se prijavile za glasanje van Bosne i Hercegovine putem aplikacije na web stranici Centralne izborne komisije BiH, te koje mogu prema njihovim instrukcijama dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH informaciju o uočenom pokušaju zloupotrebe, uz dostavljanje relevantnih dokaza.

Petu kontrolu vrše izborne komisije osnovnih izbornih jedinica (gradske, općinske i Izborna komisija Brčko Distrikta BiH), koje su im dužne dostaviti informacije o biračima koji su upisani za glasanje na redovnim biračkim mjestima. Šesta kontrola, naglašavaju iz CIK-a, biti će vršena u žalbenom postupku provjerom navoda iz eventualnih žalbi birača.

Sedma provjera će se vršiti u Glavnom centru za brojanje gdje će provjeravati pošiljke sa glasačkim materijalom dostavljene putem pošte, dostavljene uime birača za koje u međuvremenu utvrde da je zloupotrebljeno njihovo biračko pravo na bilo koji način.

CIK podsjeća na činjenicu da Apelacioni odjel Suda BiH vrši sudski nadzor u žalbenom postupku na sve odluke Centralne izborne komisije BiH, saopćeno je iz CIK-a. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti