Svijet     | 23.09.2020. 08:20 |

Macron: Evropa spremna na dijalog s Turskom o pitanju istočnog Mediterana

FENA Internet

ANKARA,  23. septembra (FENA) - Evropa je spremna na dijalog s Turskom o pitanju istočnog Mediterana, rekao je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Poštujemo Tursku. Spremni smo za dijalog. Ali očekujemo da će Turska poštovati evropski suverenitet, međunarodno pravo i pružiti pojašnjenja o svojim postupcima u Libiji i u Siriji”, rekao je Macron u obraćanju na 75. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, održanom virtuelnim putem zbog pandemije koronavirusa.

Macron je kazao da je posvećenost efikasnom i otvorenom dijalogu oko istočnog Mediterana neophodna "da bi se izbjegao novi prostor za konfrontaciju koji bi ugrozio međunarodno pravo".

“Ono što nam treba je poštivanje međunarodnog prava i saradnja te poštivanje između saveznika”, rekao je Macron, prenosi Anadolu Agency (AA).

Grčka je pokušala ilegalno ograničiti tursko pomorsko područje, pokušavajući ga iscrtati kod obala na malim grčkim ostrvima u blizini turske obale. Turska je ustvrdila da bi obje strane trebale umjesto toga voditi dijalog kako bi se postiglo najbolje rješenje zasnovano na poštenoj podjeli.

Grčka je nedavno provodila vojne vježbe, u kojima je učestvovala i Francuska, čiji je cilj zastrašivanje Turske kako bi zaustavila energetsko istraživanje. Također, Grčka je ilegalno naoružavala egejska ostrva, kršeći dugotrajne mirovne ugovore.

Nedavni sporazum Atine o pomorskom razgraničenju s Egiptom također krši kontinentalni pojas Turske i njena pomorska prava, što izaziva dodatne napetosti između susjeda.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je namjenske brodove radi energetskih istraživanja u svom kontinentalnom pojasu, rekavši da Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar (TRNC) imaju prava u toj regiji.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!