Regija     | 22.09.2020. 20:12 |

SAD dodatno potiču provođenje ekonomskog sporazuma Beograda i Prištine

FENA Agencije

BEOGRAD, 22. rujna (FENA) - U Beogradu je u utorak simbolično otvoren ured američke Međunarodne razvojne financijske korporacije (DFC), što je bio dio dogovora s Bijelom kućom pri potpisivanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova početkom rujna u Washingtonu.

"Srbija će ispuniti svoje obveze" iz sporazuma potpisanog 4. rujna s Kosovom pod pokroviteljstvom Bijele kuće, a ured DFC-a "imat će svu podršku Republike Srbije", poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s američkim izaslanstvom.

To je izaslanstvo predvodio specijalni predstavnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell, te izvršni direktor DFC-a Adam Bohler.

Vučić je najavio da će Srbija nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem EU-a, a veseli se i sastancima sa SAD-om, posvećenim prije svega ekonomskoj normalizaciji i razvoju.

Na čelu ureda DFC-a u srbijanskoj prijestolnici bit će John Jovanović, koji je za sebe rekao kako je "ponosni državljanin SAD-a srpskog podrijetla", naglasivši kakao je "brzina kojom su SAD i DFC posvećene otvaranju ureda u Srbiji nevjerojatna".

Jovanović želi pridonijeti da "Balkan postane sinonim mira, regija iz koje mladi ljudi neće odlaziti, već se vraćati raditi" na projektima uz američke investicije.

Direktor DFC-a Bohler nazvao je otvaranje ureda DFC-a "povijesnim trenutkom" i pozdravio "hrabrost predsjednika Srbije, premijera Kosova i predsjednika SAD-a da potpišu sporazum u Washingtonu", istaknuvši kako to znači da "regija neće ostati zarobljena u prošlosti, već će gledati u budućnost".

On je dodao da su za brojne projekte usmjerene "milijarde dolara".

Trumpov izaslanik Grenell, koji je ranije već radio na sporazumu dviju strana o ponovnoj uspostavi zračne linije između Beograda i Prištine, poručio je također da obveze kojih se prihvatio Washington u normaliziranju ekonomskih odnosa Srbije i Kosova trebaju pridonijeti otvorenju mnogih radnih mjesta.

"Ono što smo uradili u Washingtonu je veliko, ali nije sve, želimo da nas držite za riječ i da ono što je na papiru, treba da se pretvori u masovna radna mjesta", naglasio je Grenel, a građanima Srbije poručio: "Držite nas za riječ".

Grenell je istaknuo da je "ovo najveće izaslanstvo iz SAD-a, još od vremena Jimmyja Cartera".

"Ovdje smo samo dva tjedna poslije sporazuma iz Washingtona", rekao je, naglasivši da dvije strane imaju "svu pažnju vlade SAD-a i Donalda Trumpa".

"On je taj koji je rekao: Okrenimo se ekonomskoj normalizaciji. Ono što vidite je stvarna predanost američke administracije", naglasio je Grenell koji je s američkim izaslanstvom u ponedjeljak navečer doputovao u Beograd poslije posjeta Prištini.

Po njegovoj ocjeni, proces normaliziranja odnosa dviju strana je "dugotrajni izazov" i bit će "vrlo teško proces vratiti u bocu".

Veleposlanik SAD-a u Beogradu Anthony Godfrey današnji je susret predstavnika gospodarskih komora Srbije i Kosova u Beogradu i predstavnika američke administracije ocijenio kao "znak snage vašingtonskog sporazuma", potpisanog 4. rujna u Bijeloj kući.

Godfrey je priopćio da su predstavnici dviju komora došli do novog sporazuma o formiranju zajedničke radne skupine kako bi primijenili dijelove sporazuma, unaprijedili komunikaciju, trgovinu i životni standard ljudi.

Predsjednik Gospodarske komore Srbije Marko Čadež zahvalio je Grenellu na angažmanu da se pokrene proces ekonomskog normaliziranja odnosa s Kosovom, ocijenivši kako će to "povijest pamtiti kao temeljni kamen stabilnosti u regiji".

I Čadežov kosovski kolega Berat Rukiqi zahvalio je Grenellu i Bohleru. "Odlične mogućnosti za cijelu regiju", napisao je Rukiqi na Twitteru poslije potpisivanja zajedničke izjave gospodarskih komora Srbije i Kosova o formiranju zajedničkog tima za ekonomsku suradnju, prenosi Hina.

Srbija i Kosovo pristali su na normalizaciju gospodarskih odnosa, rekao je američki predsjednik Donald Trump 4. rujna i pohvalio "veliko postignuće" do kojeg se došlo 12 godina nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije.

"Srbija i Kosovo su se obvezale na normalizaciju gospodarskih odnosa", rekao je Trump u Bijeloj kući, nakon što je nazočio potpisivanju sporazuma Beograda i Prištine.

"Dvije su zemlje, usredotočivši se na stvaranje radnih mjesta i gospodarski rast, uspjele postići veliki iskorak", ocijenio je tada američki predsjednik.

Richard Grenell priopćio je danas da je Trump prihvatio Vučićev poziv da posjeti Srbiju.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo