Bosna i Hercegovina     | 22.09.2020. 15:51 |

Tegeltija razgovarao sa koordinatoricom UN u BiH Ingrid Macdonald

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Ujedinjenih nacija u BiH, koju je predvodila rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) u BiH Ingrid Macdonald.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim temama u BiH i regionu, sa akcentom na mogućnosti provođenja aktivnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa, a u okviru socioekonomskog odgovora i oporavka od virusa "Covid-19" u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predstavnici delegacije UN u BiH predstavili su predsjedavajućem Vijeća ministara prijedlog socioekonomskog odgovora i oporavka od "Covid-19" u BiH, baziran na Programu za održivi razvoj do 2030. godine (Agenda 2030).

Tegeltija je pozdravio aktivnosti koje UN putem svojih agencija realizuje u BiH i naglasio važnost ravnomjernog pružanja podrške svim nivoima vlasti u BiH, kako bi se obezbijedio ujednačen razvoj i oporavak, te istakao potrebu što hitnijeg pokretanja novog investicionog ciklusa s ciljem brzog odgovora na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, koja je pogodila BiH, ali i zemlje regiona i svijeta.

Tegeltija je naglasio da bi za BiH bilo jako važno da bude među zemljama koje bi se prioritetno finansirale iz Uzajamnog fonda partnera za pomoć zemljama u borbi protiv pandemije "Covid-19", koji je osnovao generalni sekretar UN.

Tokom sastanka, zajednički je ukazano na važnost uključivanja svih nadležnih institucija u BiH koje bi sa agencijama UN snažnije radile na provođenju mjera usmjerenih na zaštitu i jačanje zdravstvenih sistema, očuvanje radnih mjesta i jačanje ekonomije, te promovisanje socijalne kohezije i ulaganja u sisteme otpornosti i odgovora društva.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija izrazio je zahvalnost predstavnicima UN na svim dosadašnjim aktivnostima koje provode u BiH, istakavši da je UNDP u prethodnom periodu pokazao sposobnost za uspješnu realizaciju projekata i unapređenje kapaciteta na svim nivoima vlasti, uz poštovanje ustavnih nadležnosti. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'