Ekonomija     | 23.09.2020. 08:33 |

Stanogradnja uprkos koroni nastavila trend rasta

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) -  U Bosni i Hercegovini je u prvom polugodištu ove godine izgrađeno 1.245 stanova, što predstavlja rast za 6,1 posto u poređenju sa istim periodom lani.

Stanogradnja je na taj način, čak i u okolnostima pandemije izazvane koronavirusom, nastavila trend rasta iz ranijih godina. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u julu je brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе bio veći za 10,4 posto u odnosu na juli prošle godine, a zabilježeno je i povećanje brојa prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju.

U BiH su u drugom kvartalu ove godine, u jeku pandemije, prodata 644 nova stana, što je za 1,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа u drugom kvartalu ove godine bila je 1.644 KM i niža je za dva posto u poređenju sа prosječnom cijenom u 2019. gоdini, a u оdnоsu nа drugi kvartal 2019. veća je za 2,4 posto.

Na kraju drugog kvartala 2020. evidentirana su 4.233 nezavršena stana, što predstavlja pad za 4,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Bosanskohercegovčki građevinari su, uprkos koroni imali i više posla u inostranstvu. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, vrijednost radova građevinskih firmi iz BiH u inostranstvu u prvom polugodištu ove godine iznosila je 64,87 miliona KM i veća je za 7,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo