Bosna i Hercegovina     | 22.09.2020. 12:10 |

Srebrenica: Organizacija transporta ključna operacija u izvršenju genocida

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 22. septembra (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica podijelio je danas s javnošću nekoliko dokumenata koji se tiču načina kako je Vojska Republike Srpske (VRS) realizirala nabavku i mobilizaciju vozila za potrebe prevoza zarobljenika i strijeljanje.

Iz Memorijalnog centra su naglasili koliko je važno da javnost prepozna da je organizacija transporta zarobljenika od mjesta sakupljanja do mjesta strijeljanja jedna od ključnih logističkih operacija u izvršenju genocida.

U tom smislu, iz Memorijalnog centra su konkretno i pojasnili okolnosti koje se vezuju za lokalitet Sandići, a koji se povezuje sa ulogom Radovana Viškovića u genocidu.

Kako se navodi, 13. jula je na lokalitetu livade kod sela Sandići VRS sakupila sve zarobljenike i osobe koje su se predale iz kolone muškaraca i dječaka. Oko 1.000 zarobljenika sa livade u Sandićima i sa drugih lokacija prebačeno je u skladište poljoprivredne zadruge u Kravici, a oko 4.000 je prebačeno u Bratunac na lokalitete osnovne škole i drugih objekata.

- U ovaj drugi segment spadaju i oni koji se spominju u transkriptima koji su ovih dana došli do javnosti, a predstavljaju svjedočenja i dokumentaciju koja je višestruko potvrđena pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije i Sudom BiH - poručuju iz Memorijalnog centra.

Transkripti dokumenata upućuju da je Višković bio uključen u operaciji prevoza 700 ljudi sa livade u Sandićima. Dokumentacija koja to potvrđuje nalazi se u konačnom podnesku odbrane Ljubomiru Borovčaninu, odnosno u presudama Ljubiši Beari i Vujadinu Popoviću.

- Ono što je nedvosmisleno utvrđeno i potvrđeno presudama jeste da su lica koja su odvezena autobusom iz Sandića, bez izuzetka, vođena na strijeljanje - naglašava se u saopćenju iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica.

Pozivaju Tužilaštvo BiH da pozove Radovana Viškovića na razgovor, smatrajući da se premijer RS-a mora očitovati o svojoj ulozi u genocidu, a u svjetlu svih dokaza koji upućuju na njegovo učešće.

Također, traže da Tužilaštvo BiH odmah privede i Milorada Kojića zbog najave da će razotkriti identitete zaštićenih svjedoka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo