Bosna i Hercegovina     | 21.09.2020. 14:05 |

Šarović: Košarac ne može riješiti pitanje Trgovske gore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Najavljeno putovanje ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca (SNSD) u Zagreb kako bi se razgovaralo o Trgovskoj gori samo je nepotrebno gubljenje vremena i maskiranje stvarne namjere neuspješne posjete Hrvatskoj člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika - izjavio je predsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović.

- Ministar Košarac to ne može riješiti. Ovo je ozbiljno pitanje koje se ne rješava na ovom nivou, a ministru Košarcu će samo biti saopćeno kako stoje stvari i dokle se stiglo u sada već jasnim planovima za odlaganje nuklearnog otpada na Trgovinskoj gori - poručio je Šarović, saopćenju je iz SDS-a.

Šarović smatra da je Predsjedništvo BiH jedino mjesto s koga se ovo pitanje, važno za cijelu BiH može rješavati, uključujući i mogućnost pokretanja međunarodne arbitraže.

- Međutim, Dodik bježi od odgovornosti, a to dokazuje i nemoćnim upiranjem prsta u opoziciju. Zaboravlja da je u vrijeme djelovanja opozicije na nivou BiH upravo on bio predsjednik Republike Srpske i da je upravo njegova najveća odgovornost to što nije tražio da se Trgovska gora postavi kao apsolutni prioritet u cijeloj zemlji. Očito da je cijelo vrijeme ćutao pa i sada ćuti samo da bi odobrovoljio Hrvatsku da izgradi svoj dio mosta na Savi kod Gradiške, zanemarujući druge strateške interese - stav je Šarovića.

Dodaje kako je jasno da je upravo iz tih razloga Dodik nedavno pokrenuo vitalni entitetski interes u Predsjedništvu BiH rušeći većinsku odluku Predsjedništva BiH oko Pelješkog mosta čime je svima onemogućio nagodbe s Hrvatskom, o više značajnih pitanja, stoji u saopćenju Srpske demokratske stranke (SDS).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom