Svijet     | 21.09.2020. 13:33 |

Biden kritikovao Trumpovu odluku o brzom nominovanju kandidata za Vrhovni sud

FENA Internet

WASHINGTON, 21. septembra (FENA) - Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden pozvao je republikance u Senatu da ne glasaju ni za jednog kandidata nominovanog za Vrhovni sud SAD-a kako se bliže izbori u novembru, nazivajući plan predsjednika Donalda Trumpa "manifestacijom sirove političke moći".

Još jedan republikanac iz Senata izrazio je prigovore na Trumpov plan za brzo glasanje o zamjeni liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg, koja je preminula u petak. To imenovanje predsjednika, ako ga odobri Senat, učvrstilo bi konzervativnu većinu koja bi mogla uticati na američko zakonodavstvo i život običnih Amerikanca u decenijama koje slijede.

- Glasovi birača iz ove zemlje trebali bi se čuti. Oni su ti za koji naš Ustav tvrdi da trebaju odlučiti ko je ovlašten za to imenovanje - rekao je Biden.

- Da se ova nominacija provede putem Senata u ovom momentu izgledalo bi samo kao manifestacija sirove političke moći - dodao je on.

Biden je rekao da bi, ako pobijedi na izborima 3. novembra, trebao imati priliku nominovati sljedećeg suca Vrhovnog suda.

Bivši potpredsjednik odbacio je ideju da objavi imena potencijalnih kandidata, rekavši da bi to, kao što je to učinio Trump, moglo nepropisno uticati na odluke tih kandidata u njihovim trenutnim sudskim ulogama, kao i podvrgnuti ih "nepopustljivim političkim napadima".

Ponovio je svoje obećanje da će za Vrhovni sud nominovati Afroamerikanku, što bi bio historijski potez, prenosi AFP. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo