Kultura     | 21.09.2020. 11:11 |

'Gnijezdo' HNK Mostar nagrađeno na Festivalu glumca BiH u Konjicu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. rujna (FENA) - Predstava "Gnijezdo" Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar osvojila je nagradu za najbolju kolektivnu glumačku igru na Sedmom festivalu glumca BiH u Konjicu.

Ovaj festival ugostio je devet predstava u 20 festivalskih dana, a osim sedam kazališta iz BiH, nastupila su i kazališta iz Novog Sada i Beograda, priopćeno je iz HNK Mostar.

"Čini mi se da smo poželjeli ostati vječno na sceni i u gledalištu jer u tom činu svi smo igrali, i publika i glumci i mirisi. To je prepoznala najbolja publika i umjetnički savjet jer i on je u publici, nema izbora već iskazati zahvalnost prema glumcima i glumicama, čitavom ansamblu", rečeno je prilikom uručenja nagrade HNK-u Mostar, navodi se u priopćenju.

Glumica u predstavi Jelena Kordić Kuret posebno je zadovoljna ovom nagradom upravo iz razloga što je publika prepoznala cjelovitost glumačke igre.

"Izuzetno mi je drago da smo dobili baš ovo priznanje jer mi je ono pokazatelj da je publika prepoznala ono što i mi kao akteri u ovoj predstavi sami mislimo, a to je da svi likovi koje igramo funkcioniraju kao cjelina, da su neodvojivi jedni od drugih i jednaku, ako ne i veću, važnost posvećujemo izgradnji likova naših partnera, a ne samo lika koji igramo tako da je jedino i moguće našu glumačku igru klasificirati kao kolektivni glumački čin", kazala je Kordić Kuret.

Glumica Nikolina Marić istaknula je kako je i očekivala ovu nagradu jer je ansambl nakon predstave, po njenim riječima, dobio komplimente da bolja glumačka igra nije viđena.

"Srce mi je puno jer je upravo kolektivna igra osnova ove predstave i da nismo u tome uspjeli, predstave ne bi ni bilo", kaže Nikolina.

Kazališni život ovim festivalom oživljen je u Konjicu, a njegova specifičnost se ogleda upravo u tome da je to festival posvećen glumcima gdje je žiri zapravo publika pa se tako glasovima publike i biraju najbolji.

"Gnijezdo" je jedna od najuspješnijih predstava proizašlih iz ove kazališne kuće, a to potvrđuju nagrade poput one na Međunarodnom festivalu "Dani Jurislava Korenića" u Sarajevu gdje je osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini, a istu nagradu osvojila je i na Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet" u Banjoj Luci, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo