Stranačke aktivnosti     | 20.09.2020. 11:37 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Šešić: Alarmantni podaci u Srpskoj. Nema nas više od 850 hiljada stanovnika

„Postoji realna bojazan da trenutno u Republici Srpskoj nema više od 850 hiljada stanovnika“, konstatovao je narodni poslanik SDS Davor Šešić.

Šešić je povodom sve većeg odlaska stanovništva iz Republike Srpske i nesposobnosti aktuelne vlasti da se uhvati u koštac sa tim problemom rekao:

„Republici Srpskoj prijeti demografska katastrofa ukoliko se nastavi ovakav trend odlaska stanovništva, praćen trenutnim nivoom fertiliteta. Nakon rata do popisa 2013. godine, Srpsku je napustilo 330.000 ljudi, a nakon popisa, procjene su za još dodatno 125.000. Taj trend se i danas nažalost ne smanjuje. Zabrinjava struktura ljudi koji odlaze, jer je to uglavnom mlado i radno-sposobno stanovništvo u punoj reproduktivnoj snazi.“ .

Šešić je naglasio da je demografski alarm upaljen i da je krajnje vrijeme za adekvatne demografske mjere nadležnih.

„Čija imena treba staviti na transparente u ovom slučaju, da im se građani zahvale što su ih otjerali u ovolikom broju?“ – upitao je Šešić.
Sektor za
politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta