Svijet     | 18.09.2020. 18:38 |

Evropska komisija pokrenula akcioni plan protiv rasizma

FENA Internet

BRUXELLES, 18. septembra (FENA) - Evropska komisija u petak je pokrenula akcioni plan protiv rasizma kako bi pojačala napore u borbi protiv rasizma u Evropskoj uniji - uključujući i u njenim vlastitim prostorima.

Komisija je saopćila da će plan pokušati da se bavi koordinacijom među zemljama, podizanjem svijesti i provođenjem zakona koji štite ljude od diskriminacije.

- Napredak u borbi protiv rasizma i mržnje u Evropi nije dovoljan. Mi se, međutim, nadamo da se vremenom i ulaganjem većih napora može preokrenuti takav trend u Evropi - izjavila je povjerenica za evropske vrijednosti Vera Jourova na konferenciji za novinare.

- To je cilj novog akcionog plana i mi se nećemo ustručavati da djelujemo, uključujući jačanje našeg zakonodavstva i rigorozno provođenje pravila - kazala je.

Današnja objava akcionog plana uslijedila je nakon izjave predsjednice komisije Ursule von der Leyen u srijedu da će imenovati novog koordinatora za borbu protiv rasizma. Komisija će također organizirati samit protiv rasizma u narednoj godini.

Novi val protesta širom svijeta u ovoj godini uslijedio je nakon nedavnih ubistava crnaca, uključujući i afroamerikanca Georgea Floyda, od ruku američke policije.

Komisija će također pokušati da poboljša diverzitet unutar vlastitih  institucija, navodi se u planu.

- Diverzitet u komisiji nije dovoljno dobar. Diverzitet u institucijama Evropske unije nije dovoljno dobar - izjavila je Jourova.

Evropska mreža protiv rasizma pozdravila je inicijativu.

- Ovo je prelomni trenutak za rasnu ravnopravnost i pravdu, i ima značajan potencijal da ostvari pozitivne promjene u Evropi - izjavio je Karen Taylor, čelnik mreže, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo