FENA biznis     | 18.09.2020. 17:35 |

Pozitivni primjeri dijaloga migranata i lokalnog stanovništva

FENA Saopćenje

Projekat koji poboljšava razumijevanje migracionih pitanja i podržava ljudsko dostojanstvo migranata u BiH.

U okviru projekta „MY DREAM – MY FUTURE“, održane su interaktivne radionice mladih migranata koji dolaze iz Afganistana, Maroka, Kameruna, Pakistana i Nepala i mladih iz Općine Hadžići, u Centru za smještaj migranata Ušivak.

Tokom radionica sa migrantima, koje je vodio iskusni prof. dr. sc. Eldan Mujanović, identificiran je kontekst u kojem su oni postali migranti, očekivanja, percepcije, informiranost o lokalnoj zajednici i stanovništvu, zajedničke i različite kulturološke karakteristike u odnosu između mladih migranata i mladih u BiH.

„Moje iskustvo u radu sa mladim migrantima koji dolaze iz različitih zemalja, potaknuti socijalnim, političkim ili ekonomskim motivima, govore o tome da je na njihovom putu, koji je itekako težak, neophodno uspostaviti minimum razumijevanja i očekivanja migranata i lokalne zajednice. Potrebno je raditi na pozitivnim interakcijama migranata i lokalnog stanovništva koje poboljšava razumijevanje migracionih pitanja i podržava ljudsko dostojanstvo migranata. Projekat „MY DREAM – MY FUTURE“, upravo takav, kreativnim pristupom rješavanju problema želi ukazati da svi migranti, samo žele da imaju jednake mogućnosti, da se školuju, nađu posao koji vole da rade, žive tamo gdje mogu imati miran život i da mogu dati doprinos smanjenu migracija.“, izjavio je prof. dr. sc. Eldan Mujanović.

Autor projekta je Berin Tuzlić, projekat implementira PIXEL, Udruženje za art i vizualno -komunikacijske vještine u Centru za smještaj migranata Ušivak, Općina Hadžići, a realizira se u okviru projekta “Regionalna podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu i Turskoj – Faza II”, čija je sredstva osigurala Evropska unija.

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo