Svijet

Španija uvodi strožije mjere u Madridu

Internet

MADRID, 18. septembra (FENA) - Španija ima najveći broj zaraženih koroanviorusom u Evropi, a glavni grad Madrid je najteže pogođeni grad u Španiji.

Regionalna vlada, koja upravlja javnim zdravstvom, spremna je uvesti drakonska ograničenja na društvene aktivnosti - uvodeći restrikcije u najgore pogođena područja glavnog grada, tri mjeseca nakon završetka španske nacionalne blokade.

U Madridu je prijavljena trećina od ukupnog broja zaraženih u Španiji posljednjih sedmica, a kumulativni broj slučajeva u Madridu tokom dvije sedmice sada je dostigao 659 potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Neke od najgušćih četvrti na siromašnom jugu grada dvostruko su veće. Španski nacionalni prosjek je 260. U Velikoj Britaniji je taj broj 59, navodi evropski Centar za kontrolu bolesti, prenio je BBC.

Madridske bolnice približavaju se nivou pretrpanosti koje su imale na proljeće, a posljedice su bile katastrofalne.

Predstavnici zdravstva kažu da su neke jedinice intenzivne njege već imaju popunjene kapacitete. Od 500 kreveta za intenzivnu njegu dostupnih u javnim bolnicama u regiji, 400 sada zauzimaju pacijenti zaraženi COVID-19. Ali regionalna vlada ima planove da se taj kapacitet proširi na više od 900.

(FENA) B.D.