Bosna i Hercegovina     | 18.09.2020. 15:53 |

Marinković-Lepić: Hitno ispitati navode o Viškoviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Povodom iskaza zaštićenog svjedoka o navodnom učešću premijera RS-a Radovana Viškovića u ratnim zločinima, zastupnica Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirjana Marinković-Lepić izjavila je da ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u ratnim zločinima ne smiju obavljati bilo kakve javne funkcije u BiH, pogotovo ne premijerske.

- Otud je neophodno što prije ili potvrditi ili otkloniti sumnju da je premijer RS-a Radovan Višković nudio novce za premještanje masovnih grobnica, što je navedeno u iskazu zaštićenog svjedoka na Sudu BiH 2017. - rekla je Marinković-Lepić.

Dodala je da najnovije informacije ukazuju na to da je zaštićeni svjedok još 1995., prilikom istrage o genocidu u Srebrenici, naveo da je Višković učestvovao u transportu Bošnjaka na mjesto streljanja.

- Za ispitivanje tih navoda najodgovornije je Tužilaštvo BiH. Prije dva dana smo dobili lošu ocjenu britanske sutkinje Joanne Korner i tiče se upravo procesuiranja ratnih zločina. Pozivam tužiteljicu Gordanu Tadić da ovaj slučaj upravo bude tačka s koje se kreće u ozbiljniji pristup ovoj najvažnijoj temi za dugoročan i stabilan mir u BiH - poručila je Marinković-Lepić, saopćeno je iz Naše stranke.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo